Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ- ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Υψηλοί τόνοι αλλά κοινή αντιλαϊκή στρατηγική

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθώς δύο μόλις 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, νέα δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Opinionway» έδινε στον υποψήφιο της κίνησης «Εμπρός!» 61% και 39% στην υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου».

Ο «ευρωπαϊστής» Εμανουέλ Μακρόν και η ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν κονταροχτυπήθηκαν σε υψηλούς τόνους στην προχτεσινοβραδινή τελευταία τηλεμαχία, ωστόσο αδυνατούν να κρύψουν ότι κοινή τους αφετηρία είναι η στρατηγική υπεράσπισης του κεφαλαίου.

Η Λεπέν επέλεξε αιχμηρούς χαρακτηρισμούς για το ευρώ χαρακτηρίζοντας μεν «αναγκαία» την εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ήθελε «να προκαλέσει το χάος, να επιταχύνει τις συνομιλίες (για τις σχέσεις Γαλλίας - ΕΕ)», βεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η μεγάλη σχέση και αλληλεξάρτηση γαλλικών κεφαλαίων με την ευρωπαϊκή αγορά. Ετσι, εξήγησε ότι στόχος των διαβουλεύσεων που θα επιδιώξει με την ΕΕ είναι η ανάκτηση των τεσσάρων «κυριαρχιών», της νομισματικής, νομοθετικής, εδαφικής και οικονομικής. Και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει σε ένα επίπεδο «κατάλληλο» για την οικονομία μας και να «ξεκινήσει για την κατάκτηση του κόσμου».

Από τη μεριά του, ο Μακρόν χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Λεπέν «θανάσιμο για την αγοραστική δύναμη, την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο», και συνέχισε «μοιράζοντας» προσδοκίες για δυναμική «επιστροφή» της γαλλικής πλουτοκρατίας στη μοιρασιά της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς αγοράς: «Οι ευρωπαϊκές αγορές θα διατηρηθούν κατά 50% για ευρωπαϊκές εταιρείες», «ισχυρό ευρώ», «ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική καλύτερα προστατευμένη».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί η παρέμβαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό που είπε ότι προτάσεις για ένα διπλό νόμισμα «θα έθεταν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

Δημοσκόπηση ενόψει βουλευτικών

Στο μεταξύ, το αποτέλεσμα της Κυριακής θα επηρεάσει τις περαιτέρω διεργασίες που θα εκφραστούν και στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη (ο α' γύρος θα γίνει στις 11 του μήνα).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «OpinionWay-SLPV Analytics» το «Εμπρός!» θα μπορούσε να κερδίσει 249 - 286 έδρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο (που έχει συνολικά 577 έδρες). Οι «Ρεπουμπλικάνοι» 200 - 210 έδρες, το «Εθνικό Μέτωπο» μόλις 15 - 25 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) 28 - 43 έδρες. Να σημειωθεί ότι το δείγμα αφορούσε την ηπειρωτική Γαλλία (καθόλου τις υπερπόντιες κτήσεις) από όπου εκλέγονται οι 535 βουλευτές.

Η επόμενη προεκλογική αντιπαράθεση θα επιταχύνει εξελίξεις ειδικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με το μέχρι πρότινος κυβερνών PS να μετρά μεγάλες απώλειες. Επίσης, δυνάμεις όπως αυτές που στον α' γύρο συσπειρώθηκαν στην υποψηφιότητα Μελανσόν διεκδικούν ανοιχτά μερίδιο στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ενώ το δικό τους βάρος θα έχουν και επιλογές δυνάμεων όπως οι Οικολόγοι, στους οποίους φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες για το αν πρέπει να ιεραρχηθεί η προσέγγιση με το PS ή με τα αναδυόμενα οπορτουνιστικά σχήματα όπως αυτά του Μελανσόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αναζήτηση «εφευρετικών λύσεων» σε περίπτωση μη πλειοψηφίας (2024-07-05 00:00:00.0)
Μεγάλες απώλειες για Μακρόν, αναβάθμιση Μελανσόν στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας (2022-06-21 00:00:00.0)
Προχωρούν οι συμφωνίες για κεντροαριστερή συνεργασία (2022-05-05 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί και αναλύσεις ενόψει των επόμενων εκλογικών μαχών (2017-04-26 00:00:00.0)
Ζητούμενο η «εθνική ανεξαρτησία» για να ανακάμψει το κεφάλαιο (2017-04-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες (2017-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ