Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Κόντρες Λονδίνου - Βρυξελλών με επίκεντρο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οξύνεται, μέρα με τη μέρα, η κόντρα Βρετανίας - ΕΕ πριν καλά καλά αρχίσει, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, η επίσημη διαπραγμάτευση.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προτάσεις για τη θέσπιση νέων κανονισμών που μπορεί να αναγκάσουν τη μεταφορά χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών υπηρεσιών που σχετίζονται με το ευρώ από το Λονδίνο σε άλλη πόλη χώρας της ΕΕ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit).

Η δήλωση προκάλεσε την ανησυχία και την αντίδραση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Βρετανία «θα σκεφθεί» οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή των κανονισμών που έχουν σχέση με την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ που γίνονται έως σήμερα στο Λονδίνο, προειδοποιώντας ωστόσο πως εάν δεν γίνουν προσεχτικά μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις ή να διακόψουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Το Λονδίνο είναι το πρώτο χρηματιστηριακό κέντρο σε όλο τον κόσμο, με υψηλά κριτήρια επίβλεψης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μακρόχρονης συνεργασίας με τους θεσμούς της ΕΕ», επισήμανε ο Χάμοντ, καταλήγοντας ότι «από αυτό επωφελείται όλη η ήπειρος»...

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απαντώντας στις προχτεσινές δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, περί παρέμβασης ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ στις βρετανικές εκλογές, είπε πως «κανένας» στις Βρυξέλλες δεν επιδιώκει να αναμειχθεί στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας πως «εμείς απλώς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε έκκληση για ψυχραιμία μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, προσθέτοντας: «Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες από μόνες τους. Αν αρχίσουμε να λογομαχούμε πριν καν ξεκινήσουν θα γίνουν αδύνατες...».

Με φόντο αυτές τις κόντρες, χτες διεξήχθησαν σε μερικές δεκάδες δήμους της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκοτίας εκλογές για την ανάδειξη νέων Δημοτικών Συμβουλίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και δημάρχων. Οι εκλογές θεωρούνται το πρώτο αξιόπιστο πολιτικό «βαρόμετρο» ενόψει των καλπών που θα στηθούν στις 8 Ιούνη για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πως ο 95χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, από το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα διεκπεραιώνει «δημόσιες υποχρεώσεις». Θα συνεχίσει ωστόσο να μετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν πάνω από 780 οργανώσεις στις οποίες είναι «προστάτης, πρόεδρος ή μέλος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ