Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το διάταγμα για τη διεξαγωγή νέας Συντακτικής Συνέλευσης που θα τροποποιήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1999. Η δεύτερη κατηγορεί την πρώτη ότι η κίνηση αυτή είναι ελιγμός που θέλει να παρατείνει την παραμονή του Μαδούρο στην πολιτική εξουσία και να καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο τις προεδρικές εκλογές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά ότι θέλει την κοινωνική συναίνεση, για να απομονωθούν όσοι καταφεύγουν στη βία, και ταυτόχρονα ότι θέλει να διευρύνει τη «συμμετοχική δημοκρατία». Μέρος της αντιπαράθεσης είναι ο λεγόμενος «επικοινωνιακός πόλεμος» στον οποίο επιδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως η αντιπολίτευση. Ετσι, την Τετάρτη βγήκαν φήμες ότι ο φυλακισμένος με 14 σχεδόν χρόνια κάθειρξης Λεοπόλντο Λόπες, πρώην επικεφαλής του κόμματος «Λαϊκή Βούληση», μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, με κίνδυνο της ζωής του. Την πληροφορία αυτή υιοθέτησε και αναπαρήγε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Για το λόγο αυτό ασκήθηκε αυστηρή κριτική από την υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, που τον κατηγόρησε «για εγκληματική συμπεριφορά κατά του λαού της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση, σε ζωντανή εκπομπή που έχει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο ίδιος ο Λόπες δηλώνει την ίδια μέρα από το κελί του στη φυλακή ότι είναι καλά στην υγεία του. Το βίντεο αυτό αμφισβήτησε ως κατασκευασμένο η σύζυγός του, Λιλιάν Τιντόρι, που επέμεινε να έχει συνάντηση μαζί του. Επίσης, η αντιδραστική αντιπολίτευση ανακοίνωνε τη διοργάνωση διαδήλωσης έξω από τη φυλακή όπου κρατείται ο Λόπες, ενώ και σε άλλες συγκεντρώσεις υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις και γίνεται λόγος για 3 νεκρούς, όταν ανατράπηκε λεωφορείο προσπαθώντας να αποφύγει οδόφραγμα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω πολιτικός, αφού παραδόθηκε ο ίδιος, συνελήφθη το 2014, με την κατηγορία της προτροπής και στήριξης των βιαιοτήτων που οδήγησαν σε δολοφονίες 43 ανθρώπων και παγίδες θανάτου σε οδοφράγματα που έστηναν οπαδοί της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ