Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια Τραμπ για συμβολική περιοδεία σε Ιερουσαλήμ, Μέκκα και Βατικανό...

Ενώ επιχειρεί «αποκατάσταση» των σχέσεων με τον Αυστραλό πρωθυπουργό με φόντο τις κόντρες Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το Obamacare...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί «ενωτικός» και ακομπλεξάριστος, ώστε να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε, χτες, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, περιοδεία σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Βατικανό.

Η ατζέντα των πρώτων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό διευρύνεται με στάσεις στις παραπάνω χώρες που προστίθενται στο πρόγραμμα που είχε εκ των προτέρων σχεδιάσει προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μάη στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, στις 26 και 27 Μάη.

Οι ημερομηνίες των επισκέψεων του Τραμπ σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Βατικανό δεν δημοσιοποιήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα ωστόσο με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Τραμπ αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ και πιθανώς στη Δυτική Οχθη στις 22 και 23 Μάη ώστε να ξανασυναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ και ίσως με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Η επίσκεψή του εκεί σχετίζεται ασφαλώς με το φιλόδοξο σχέδιό του να προωθήσει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες αναμένεται το ταξίδι του στη Σ. Αραβία και στο Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο...

Συνάντηση «αποκατάστασης σχέσεων» με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος Τραμπ είχε σχεδιάσει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ώστε να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο των μαχών των αμερικανικών και αυστραλιανών ναυτικών δυνάμεων κατά της Ιαπωνίας στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών (4 έως 8 Μάη 1942) μαζί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Οι δύο ηγέτες είχαν κανονίσει να συναντηθούν σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις έπειτα από τη θυελλώδη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 20 Γενάρη, κατά την οποία ο Τραμπ φέρεται πως αποδοκίμασε έντονα την «ανόητη συμφωνία» που είχε κάνει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τέρνμπουλ ώστε να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη μετεγκατάσταση 1.250 προσφύγων από χώρες της Νότιας Ασίας και της Μ. Ανατολής που προσπάθησαν να φθάσουν στην Αυστραλία αλλά κατέληξαν στα προσφυγικά στρατόπεδα του Ναουρού και της Παπούα Νέας Γουινέας στο νότιο Ειρηνικό...

Στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Τέρνμπουλ αναμενόταν να τεθούν ζητήματα που αφορούν στη διμερή οικονομική, στρατιωτική και «αντιτρομοκρατική» συνεργασία αλλά και η πιθανή προσπάθεια να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους έναντι της ΛΔ Κορέας.

Η Αυστραλέζα υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τέρνμπουλ στη Ν. Υόρκη, είπε πως εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σχέδια αντικατάστασης του Οbamacare

Το ίδιο 24ωρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο αντικατάστασης του μεγαλύτερου μέρους του συστήματος Υγείας και Ασφάλισης του πρώην Προέδρου Ομπάμα (Obamacare) με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά (όλοι οι Δημοκρατικοί και περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν). Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί σημαντικά τις επόμενες βδομάδες.

Η εξέλιξη θεωρείται «ρεβάνς» για τον Πρόεδρο Τραμπ, του οποίου το αρχικό νομοσχέδιο δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία γιατί ήταν ολοφάνερη η απόρριψή του από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό χτες βράδυ καθυστέρησε τη μετάβασή του στη Ν. Υόρκη, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει: Αρση της αύξησης της φορολογίας σε άτομα που δεν αγοράζουν ατομικά προγράμματα Υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης και σε μεγάλες εταιρείες που δεν ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους. Ανάσχεση έξτρα χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις πολιτείες για διεύρυνση των υπηρεσιών Υγείας (Medicaid) που αφορούν τους φτωχότερους Αμερικανούς. Τερματισμό της επιδότησης που προέβλεπε το σύστημα Obamacare σε ανθρώπους που αγόραζαν υπηρεσίες, με εισοδηματικά κριτήρια. Αρση φορολογίας σε υψηλόμισθους, ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες, σε εταιρείες ιατρικών μηχανημάτων και υπηρεσίες σολάριουμ. Επιτρέπεται στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν όσο θέλουν τα ασφάλιστρα σε ηλικιωμένους πελάτες. Διατήρηση της χρηματοδότησης των πολιτειών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων Αμερικανών με 8 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ