Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προχωρούν οι συμφωνίες για κεντροαριστερή συνεργασία

«Καταρχήν συμφωνία» μεταξύ Μελανσόν και Σοσιαλιστικού Κόμματος

Σε καταρχήν συμφωνία για συνεργασία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία κατέληξαν χτες το κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, που εδώ και καιρό εκφράζει τη διάθεσή του να συμβάλει αποφασιστικά στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας (με ατού και το 22% του Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές), και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς μηχανισμούς σε τοπικό επίπεδο παρά τη συντριβή του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί συμφωνία συνεργασίας της FI με τους Οικολόγους (ELLV) και το μεταλλαγμένο ΚΚ.

Σε ανακοίνωση της «Ανυπότακτης Γαλλίας» γίνεται αναφορά σε συμφωνία για συνεργασία «με βάση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα όλων των δυνάμεων που το μοιράζονται, με σεβασμό στον πλουραλισμό και την αυτονομία τους».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η "Ανυπότακτη Γαλλία", κληρονόμος του "όχι της αριστεράς" στη συνταγματική ευρωπαϊκή συνθήκη το 2005, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφοσιωμένο στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και τις κατακτήσεις της, της οποίας αποτελεί κρίσιμο "κλειδί", έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την ευρωπαϊκή οικοδόμηση», αλλά «μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο: Να βάλουμε τέλος στη φιλελεύθερη και με βάση την παραγωγικότητα πορεία της ΕΕ».

Παράλληλα με την προσπάθεια αναπαραγωγής χρεοκοπημένων αυταπατών περί δυνατότητας για «φιλολαϊκή» ΕΕ, στο επίκεντρο βρίσκεται μεταξύ άλλων η όξυνση των υπαρκτών καπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της ΕΕ, όπως για τους όρους αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ζητήματα για τα οποία η Γαλλία διαφωνεί έντονα καταρχάς με τη Γερμανία, πιέζοντάς την να φορτωθεί μεγαλύτερο «βάρος» αυτής της διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται ότι «με την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης, ορισμένοι κανόνες δημοσιονομικοί και για τον ανταγωνισμό ανεστάλησαν» και έτσι «έχει επιτευχθεί ένα ρήγμα με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε εκτεταμένες αλλαγές».

Μεταξύ άλλων στο εσωτερικό πεδίο γίνεται λόγος και για «διάνοιξη νέων δικαιωμάτων, όπως αυτό στο να επιλέγει κάποιος για το τέλος της ζωής του».

Για την οριστικοποίηση της συνεργασίας αναμένεται τις επόμενες μέρες να συνεδριάσουν τα όργανα του PS, στα οποία πάντως δεν είναι λίγες οι αντιρρήσεις για μια συνεργασία με τη FI.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της «Odoxa Backbone-Consulting» για τη «Le Figaro» κατέγραφε ότι το 86% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν κόμματα της «Αριστεράς» (όπως αποκαλείται ο χώρος της κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατίας στη Γαλλία) τάσσεται υπέρ της συνεργασίας τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους δύο Γάλλους τάσσεται υπέρ του να αποκτήσει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν (LREM), την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ