Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ποικίλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εξέλιξη

Στιγμιότυπο από τη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης
Στιγμιότυπο από τη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης επισκέφτηκε την Κούβα και συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, μαζί με πάνω από 1.000 αντιπροσώπους οργανώσεων αλληλεγγύης από περισσότερες από 80 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, όπως και από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης η Δέσποινα Μάρκου και ο Δήμος Κουμπούρης, γγ του Συνδέσμου και πρόεδρος της Διεθνούς των Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και με την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας και Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Στις 2 Μάη με οργανωτές τη Συνομοσπονδία των Εργατών της Κούβας (CTC) και το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), έγινε στην Αβάνα Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης, όπου συμμετείχαν οι ξένες αντιπροσωπείες και εξετάστηκαν το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της Υγείας, όπως και το μείζον ζήτημα του αγώνα για να τερματιστεί ο απάνθρωπος πολύμορφος αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ. Στον χαιρετισμό του στη συνδιάσκεψη ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κούβας ειδικά στον τομέα της Υγείας κόντρα στον αποκλεισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Κούβα βρίσκεται στις καρδιές και στο μυαλό των λαών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να αποφασίζουν, όπως η Κούβα, τις τύχες τους μόνοι, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, με αμοιβαία συνεργασία και ειρήνη». Επίσης, αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Οι ειρηνόφιλοι λαοί και δυνάμεις του κόσμου πρέπει να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την εισβολή και τον πόλεμο που εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου και γενικευμένου πολέμου, να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Απαιτούμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης από όλες τις πλευρές και αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, πολεμώντας για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επίσης σήμερα και αύριο, το ΠΣΕ μαζί με το ICAP διοργανώνουν το 7o Διεθνές Σεμινάριο κατά των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων στην κουβανική επαρχία του Γκουαντάναμο, με βασική απαίτηση το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης και του στρατοπέδου συγκέντρωσης και όλων των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον κόσμο.

Επίσης για αύριο έχει προγραμματιστεί η Περιφερειακή Διάσκεψη του ΠΣΕ του τμήματος Αμερικής και Καραϊβικής στο Γκουαντάναμο, με τη συμμετοχή και της προέδρου του Συμβουλίου, Σοκόρο Γκόμες, που γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 22ου Συνεδρίου του ΠΣΕ που θα διεξαχθεί φέτος τον Σεπτέμβρη στο Βιετνάμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με την πρόεδρο της Βιετναμέζικης Ενωσης Οργανώσεων Φιλίας(2021-11-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κινεζικής Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα(2018-03-24 00:00:00.0)
Ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις(2010-05-06 00:00:00.0)
Δράση σε Ασία, Λατινική Αμερική και Ευρώπη(2007-04-28 00:00:00.0)
Το Βιετνάμ ζωντανό σύμβολο του αγώνα(2005-10-02 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο(2005-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ