Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Τοπικές εκλογές - «βαρόμετρο» για τον Τζόνσον

Ενώ οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία αναμένεται να δώσουν την πρώτη θέση στο Σιν Φέιν

Στις κάλπες καλούνται σήμερα 5 Μάη εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες για την εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε χιλιάδες δήμους του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ιρλανδία να εκλέγουν επιπροσθέτως νέα περιφερειακή κυβέρνηση και 90μελή Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να απολέσει δυνάμεις σε σημαντικούς δήμους της Σκοτίας, της Ουαλίας αλλά και της Αγγλίας προς όφελος των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Σε αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει ρόλο ιδιαίτερα η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με πρώτα τα τιμολόγια ρεύματος και Ενέργειας, που έχουν «τσουρουφλίσει» εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Πρόσθετη επιδείνωση του εκλογικού αποτελέσματος για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ενδέχεται να προκαλέσει η ενόχληση της κοινής γνώμης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον σε θέματα όπως η πανδημία και τα «κορονο-πάρτι» που έκανε στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω των περσινών καθολικών περιορισμών κίνησης λόγω πανδημίας.

Πρωτιά του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία;

Το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών σήμερα στρέφεται έντονα και στις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι κάλπες αναμένεται να κυοφορήσουν ενδιαφέρουσες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του IRA, έρχεται πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με δυναμική κοινοβουλευτικής πρωτιάς και συγκρότησης κυβέρνησης.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να αντιμετωπιστεί ως ιστορική, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που είναι σταθερά προσηλωμένο στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν πάντα στην εξουσία από την ίδρυση της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί είχε εξέλθει από την κυριαρχία του Λονδίνου.

Αν το Σιν Φέιν κερδίσει σήμερα, αναμένεται να ηγηθεί από θέση ισχύος σε μια κυβέρνηση που θα μοιράζεται με τους Ενωτικούς, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για επανένωση του νησιού.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το DUP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με διαφορά από το πρώτο Σιν Φέιν που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 6 ποσοστιαίων μονάδων. Την τρίτη θέση, με περίπου το 14% των ψήφων, αναμένεται να κατακτήσει το Κόμμα της Συμμαχίας, που δεν εκπροσωπεί ούτε τους ενωτικούς ούτε όσους είναι υπέρ της ιρλανδικής επανένωσης.

Τα δύο πρώτα κόμματα, πάντως, φαίνεται να συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά προτίμησης του εκλογικού σώματος συγκριτικά με αυτά που καταγράφηκαν στην εκλογική αναμέτρηση του 2017.

Από τις 90 έδρες της Εθνοσυνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας το Σιν Φέιν κατέχει 26, όσες και το DUP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ