Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Γαλλικές «επιφυλάξεις» για τη «βαριά ατζέντα ασφάλειας» της AUKUS

Ο Ινδός πρωθυπουργός συνέχισε χτες επαφές στο Παρίσι, μετά το ταξίδι σε Βερολίνο και Κοπεγχάγη

Από τη χτεσινή συνάντηση του Εμ. Μακρόν με τον Ν. Μόντι

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Εμ. Μακρόν με τον Ν. Μόντι
Στο Παρίσι αναμενόταν χτες ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, όπου μεταξύ άλλων το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ως ο πρώτος ξένος ηγέτης μάλιστα που θα βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την επανεκλογή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μόντι ξεκίνησε προ ημερών πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη και είχε επαφές σε Βερολίνο και Κοπεγχάγη. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν η προώθηση συνεργασιών σε μια σειρά τομείς, όπως η «καθαρή Ενέργεια» (ιδιαίτερα το «πράσινο υδρογόνο») και μια σειρά ευρωπαϊκές επισημάνσεις για την αξία να βαθύνει η συνεργασία με την Ινδία, παρά τη στάση της στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (όπου επιμένει να μη συντάσσεται με τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες μάλιστα αξιοποιεί για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με τη Μόσχα).

Ενόψει της άφιξης Μόντι στο Παρίσι, ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου για τον Ινδο-Ειρηνικό, Κρ. Πενό, έδωσε εκτενή συνέντευξη στους «Τάιμς της Ινδίας», αναφερόμενος στη «μακρά στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία, που έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για μας».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουμε δημιουργήσει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας γύρω από "ευαίσθητα" θέματα, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, αλλά και το Διάστημα». Ανέφερε ακόμα ότι η «στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό» της Γαλλίας πρόσθεσε «νέα διάσταση» στη σχέση που το Παρίσι επιδιώκει με το Νέο Δελχί. Εστίασε μάλιστα ειδικά σε κοινή δράση που μπορούν να αναπτύξουν σε τρίτες χώρες, όπως - ανέφερε - στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας (που «βρέχεται» από τον Ινδικό Ωκεανό).

Σημειωτέον ότι ο Πενό δέχτηκε ειδικό ερώτημα για το πώς επιδρά η συγκρότηση της AUKUS (συμμαχία ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας, που μεταξύ άλλων προκάλεσε ακύρωση συμβολαίου δισ. που η Καμπέρα είχε υπογράψει με γαλλικά κεφάλαια για την κατασκευή υποβρυχίων) και απάντησε: «Η AUKUS δεν άλλαξε την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Βλέπουμε τον Ινδο-Ειρηνικό ως μια περιοχή όπου η διεθνής τάξη δέχεται προκλήσεις και ένα μέρος που κανείς πρέπει να έχει παρουσία».

Μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι η AUKUS «έβλαψε όντως τη συνεργασία μας με την Αυστραλία» και «εξετάσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τη συνεργασία με άλλους εταίρους στην περιοχή». Ο Γάλλος διπλωμάτης επέλεξε να τονίσει πως «έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις για την AUKUS», αναφέροντας ότι «δεν είναι περιεκτική» και έχει «πολύ βαριά ατζέντα για την ασφάλεια και μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, κάτι που έχουν διατυπώσει διάφορες χώρες στον Ινδο-Ειρηνικό».

Την ίδια στιγμή, περιέγραψε διαθέσεις του Παρισιού για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το σχήμα Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) «κατά περίπτωση».

Φυσικά η συνέντευξη ασχολήθηκε σε μεγάλο της μέρος με την Κίνα, την οποία ο Πενό χαρακτήρισε «οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνιστή», αλλά και «συστημικό αντίπαλο» («δεν συμφωνούμε με το δικό της όραμα για τη διεθνή τάξη» είπε), προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε παγκόσμια θέματα όπως το κλίμα παραμένει εταίρος». Σημειωτέον ότι υπογράμμισε πως σε Παρίσι και Βρυξέλλες «παρακολουθήσαμε στενά τη Σύνοδο Κίνας - Ρωσίας», που στόχευε - όπως υποστήριξε - «στην αλλαγή της παγκόσμιας τάξης» και ότι «θα έχει συνέπειες σε όλη την περιοχή».

Σταθερά στο προσκήνιο οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Κίνας

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τους σφοδρούς και πολυεπίπεδους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας, αυτοί αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Τάουν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να περιγράψει την αμερικανική πολιτική για την Κίνα, στο πλαίσιο ομιλίας που θα εκφωνήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Asia Society».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες των 10 κρατών - μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) σε Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 12-13 Μάη, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Ασία, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Νέα πυραυλική εκτόξευση στην Κορεατική Χερσόνησο

Στο μεταξύ, χτες το πρωί (τοπική ώρα) η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, την 14η από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Σουνάν, βόρεια της Πιονγιάνγκ, με κατεύθυνση προς την Ανατολική Θάλασσα (Θάλασσα της Ιαπωνίας, μεταξύ Ιαπωνίας και Χερσονήσου). Κάλυψε απόσταση 470 χιλιομέτρων και έφτασε σε υψόμετρο 780 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ.

Η νέα εκτόξευση γίνεται λίγες μέρες μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «τα πυρηνικά μας όπλα, σύμβολο της εθνικής ισχύος μας και στο κέντρο της στρατιωτικής μας δύναμης, πρέπει να βελτιωθούν σε όρους ποιότητας και βεληνεκούς».

Σημειωτέον ότι προχτές οι ΗΠΑ κατέθεσαν στον ΟΗΕ πρόταση για περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, κατηγορώντας την για συνεχιζόμενες παραβιάσεις αποφάσεων του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ