Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Το Βιετνάμ ζωντανό σύμβολο του αγώνα

Από την ειδική εκδήλωση για τα 55 χρόνια του ΠΣΕ
Από την ειδική εκδήλωση για τα 55 χρόνια του ΠΣΕ
Στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι, πραγματοποιήθηκε τριπλή διεθνής συνάντηση κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης. Η συνάντηση περιλάμβανε συνδιάσκεψη για τη φτώχεια και την υπανάπτυξη των λαών, συνδιάσκεψη αλληλεγγύης με το λαό του Βιετνάμ και ειδική εκδήλωση για τα 55 χρόνια του ΠΣΕ, όπου πήραν μέρος περίπου 90 αντιπρόσωποι από 40 χώρες.

Στο Ανόι η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ από τους Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, είχε επίσης συναντήσεις με την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ, το ΚΚ Βιετνάμ και άλλους φορείς της χώρας, ενώ παραβρέθηκαν στη μεγάλη παρέλαση λαού και στρατού για τα 60 χρόνια απελευθέρωσης.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που το Βιετνάμ επανέρχεται στην ενεργό δράση του ΠΣΕ. Η Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ που ήταν ο οικοδεσπότης και βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων, είναι ο περιφερειακός συντονιστής Ασίας του ΠΣΕ. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έγιναν, οι Βιετναμέζοι τίμησαν το ΠΣΕ στο πρόσωπο του Θ. Παφίλη και του Επίτιμου προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα, με ειδικό βραβείο, τη σημαία των 55χρονων του ΠΣΕ. Τιμήθηκαν ακόμα δύο Ελληνες, ο Κώστας Σαραντίδης και ο Κώστας Φυτσιτζόγλου οι οποίοι πολέμησαν το 1945 για τη νίκη του λαού του Βιετνάμ ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες, αφού προηγουμένως «λιποτάκτησαν» από τη «Λεγεώνα των Ξένων».

Σε ανοδική πορεία το ΠΣΕ


Οι επισκέψεις αυτές του ΠΣΕ τόσο στο Βιετνάμ όσο και την Κίνα, τονίζει στο «Ρ» ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, αποδεικνύουν ότι η δράση του βελτιώνεται και σταθεροποιείται η λειτουργία του.

Στη διεθνή συνάντηση για τα 55 χρόνια του ΠΣΕ, μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ και ο Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, ο Ρόμες Σάντρα, Επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και πολλοί εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης απ' όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων και πολλές προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτό που υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές, σημειώνει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, είναι ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης του ΠΣΕ, επιβεβαιώνεται από τις αρνητικές εξελίξεις, την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τους πολέμους, τις κατοχές και όλες τις αρνητικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης διεθνώς και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης».

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση βασικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στην ιστορική διαδρομή του ΠΣΕ. «Η ίδρυσή του, είπε, συνοδεύτηκε με τη δημιουργία πολλών κινημάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συνάντησε την αντίδραση και την υπονόμευση, τη συκοφαντία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». Για να προσθέσει: «Η πορεία του ΠΣΕ σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας, είχε μεγάλη προσφορά στους αγώνες των λαών. Δυστυχώς οι στόχοι του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος δεν επιτεύχθηκαν. Οι ανατροπές της 10ετίας του '90 με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων έφεραν ένα προσωρινό πισωγύρισμα».

Στη συνέχεια μίλησε για την πορεία ανασυγκρότησης του ΠΣΕ: «Μετά τις δραματικές ανατροπές, παρά τις δυσκολίες, το ΠΣΕ ανασυγκροτήθηκε. Με κεντρικό του σύνθημα "Παγκόσμιος αγώνας κατά της νέας τάξης πραγμάτων" και στηριζόμενο στα Εθνικά κινήματα Ειρήνης, οργάνωσε κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για τα πυρηνικά, τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, κατά του Ιράκ, εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους λαούς κλπ. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στον κόσμο ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, έθεσαν σε συναγερμό τις φιλειρηνικές δυνάμεις, γιατί με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας οξύνεται καθημερινά η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού».

Παρέλαση στο Ανόι για την επέτειο των 60 χρόνων από την απελευθέρωση
Παρέλαση στο Ανόι για την επέτειο των 60 χρόνων από την απελευθέρωση
Ετσι σήμερα «ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου προωθούν την πολιτική του προληπτικού πολέμου». Και πρόσθεσε: «Η σημερινή στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ και η εφαρμογή της αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην Ασία και τον Ειρηνικό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανασυντάσσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην Ιαπωνία και την Κορέα και σε άλλες χώρες στην περιοχή. Ετσι, η Ιαπωνία, που έχει ήδη πάνω από 130 αμερικανικές βάσεις, αναβαθμίζεται σε κεντρική βάση για την ανάπτυξη αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική του προληπτικού πολέμου. Συντασσόμαστε με τα κινήματα της περιοχής που αγωνίζονται κατά των βάσεων, για την κατάργηση του Αμερικανό-Ιαπωνικού Στρατιωτικού Συμφώνου».

Τα πραγματικά αίτια της φτώχειας

Στην Διεθνή Συνδιάσκεψη για τη φτώχεια και υπανάπτυξη στον Τρίτο κόσμο, που επίσης έγινε στο Ανόι, στον χαιρετισμό του εκ μέρους του ΠΣΕ ο Ηρ. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στα αίτια της φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης σε μεγάλα τμήματα λαών στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, που δεν είναι άλλα παρά η αποικιοκρατία και οι νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές σχέσεις εξάρτησης.

«Στην πραγματικότητα, είπε, έχουμε να κάνουμε με μια επιστροφή των παλιών αποικιοκρατών - και κάποιων άλλων - που με νέο πρόσωπο, θέλουν να διαιωνίσουν την επικυριαρχία τους στον οικονομικό και πολιτικό τομέα. Δεν μπορούν να υπάρξουν αυταπάτες πως αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, δεν έχουν το παραμικρό συμφέρον να συμβάλουν στην επίλυση των οξυμένων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων».

Ο λαός του Βιετνάμ συνεχίζει τον αγώνα

Στην Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης με το Βιετνάμ, «έγινε, σημειώνει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, επαναβεβαίωση των αρχών του Βιετνάμ και του λαού του και τιμήθηκαν οι αγώνες και οι θυσίες του από το 1945 και στη συνέχεια στον πόλεμο με τους Αμερικάνους, στη νικηφόρα έκβασή του και την επιμονή του να αποφασίζει μόνος του για τις τύχες του. Τονίστηκαν ιδιαίτερα τα επιτεύγματά τους που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση της φτώχειας».

Στην εκδήλωση αυτή έκφρασαν την αλληλεγγύη τους εκπρόσωποι επιτροπών ειρήνης απ' όλο τον κόσμο, κινημάτων αλληλεγγύης, φορέων που δρουν στα πλαίσια της φιλίας με το λαό του Βιετνάμ, επιστήμονες, μέχρι πρώην ηγέτες χωρών και κομμάτων και βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ».

Στον χαιρετισμό της Γραμματείας του ΠΣΕ τονίστηκε ότι «για το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης, για ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα, το Βιετνάμ αποτέλεσε μια χώρα σύμβολο γιατί κατάφερε με τον ηρωικό του αγώνα να νικήσει τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ και να ολοκληρώσει την ανεξαρτησία του και την ενοποίηση της χώρας». Επίσης τονίστηκε: «Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον εξίσου ηρωικό αγώνα που διεξάγουν ο λαός του Βιετνάμ και η ηγεσία του σήμερα, για την ανάπτυξη του σοσιαλισμού, για την καλυτέρευση της ζωής του λαού αυτής της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ