Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για το κίνημα ειρήνης

Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησε το κίνημα ειρήνης τη δεκαετία του 1980 ήταν η σχέση μεταξύ των καθαυτό προβλημάτων της ειρήνης (εξοπλισμοί, πυρηνικά, βάσεις, μιλιταριστικοί συνασπισμοί, πόλεμοι, πυρηνική απειλή ολοκαυτώματος, κλπ.) και των καθαυτό κοινωνικών προβλημάτων (ατομικές, δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες, ανεργία, προσωπική και ταξική καταπίεση, γυναίκα και παιδί, δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στην επιλογή, εναλλακτική στρατιωτική θητεία κι εναλλαγή στον τρόπο και στις μορφές έκτισης ποινών από τους φυλακισμένους, κλπ.).

Ο κατάλογος ήταν φυσικό να είναι μακρύς. Η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού, με τη φιλειρηνική πολιτική που ασκούσε, υποχρέωνε ειδικά το κίνημα ειρήνης να συνδέει τον αγώνα του καθολικού πυρηνικού και τακτικού αφοπλισμού με τη μετεξέλιξη προς μια ανώτερη σε ποιότητα κοινωνία, απαλλαγμένη από τα κάθε λογής βαρίδια που είχαν επισωρεύσει παγκόσμιοι πόλεμοι, εθνική και ταξική καταπίεση κι ανταγωνισμοί.

Το θέμα είναι τεράστιο για να ασχοληθεί κανείς διεξοδικά σε ένα άρθρο. Ομως η μεγάλη ποικιλία των αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων παραμένει ανοιχτή. Ιδιαίτερα σήμερα που μετά την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων επιχειρείται όλα να μοιάσουν αποκομμένα από το σοσιαλιστικό όραμα. Θα 'λεγε κανείς ότι αυτό το φαινόμενο είναι ιστορικά προσωρινό κι ότι οι ντελάληδες της αγοραίας ατομικής, δηλαδή καπιταλιστικής, πρωτοβουλίας θα σιωπήσουν τρομαγμένοι από το βουητό της επερχόμενης νέας επαναστατικής πλημμυρίδας. Ομως, σήμερα, η φωνή του ντελάλη σκεπάζει όλες τις άλλες φωνές. Γι' αυτό κι η σκέψη πρέπει να καθαρίσει από τα ψεγάδια του παρελθόντος, να μπει στο λαβύρινθο της αλληλουχίας των περιστάσεων και να βρει την άκρη του μίτου της Αριάδνης. Περισσότερο αυτό δεν αρκεί να γίνεται μια φορά. Η φορά των πραγμάτων υποχρεώνει να γίνεται ξανά και ξανά κρατώντας σφιχτά το νήμα που οδηγεί στην απάντηση έχοντας ως μοναδικό έρμα το προαιώνιο τρίπτυχο: Παρατήρηση - Ερευνα - Απόδειξη.

Με δυο λόγια: Το κίνημα ειρήνης, που αναπτύσσεται ξανά στις μέρες μας, πρέπει να θέσει τα πάντα κάτω από το κριτήριο της λογικής και να τα υποχρεώσει να αποδείξουν την ανάγκη της παρουσίας του. Πρέπει να αναπτυχθεί ως καθαρτήριο και κρησάρα ταυτόχρονα που θα αποκαθάρει τον ίδιο τον εαυτό του και θα επιτρέψει να περάσει την πόρτα της οργάνωσής του μόνο ό,τι δικαιολογεί την ύπαρξή του στο χρόνο. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κάνει συγκεκριμένο το όραμά του.

Να επιλέξει και να κατανοήσει το επαναστατικό του παρόν ως ιστορική συνέχεια. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να συγχρωτιστεί και να συμβαδίσει με τα τωρινά λαϊκά προβλήματα και το λαό που τα υπομένει. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία και ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιτυχίας της, το κίνημα ειρήνης εξακολουθεί, μαχόμενο δίπλα και μέσα στα άλλα κοινωνικά κινήματα, μέσα στον καταπιεσμένο και προδομένο λαό, να γράφει πεισματικά στην προμετωπίδα του: Πολεμάμε την πείνα και το φόβο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ