Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CONFERENCE LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ
Μεγάλωσε τον «θρύλο» του

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέκτησε ο Ολυμπιακός, νικώντας τη Φιορεντίνα στην «ΟPAP Arena»

Τη μεγαλύτερη στιγμή της 99χρονης Ιστορίας του έγραψε χθες ο Ολυμπιακός, που σήκωσε στα χέρια του τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για τον σύλλογο του Πειραιά σε επίπεδο ποδοσφαίρου ανδρών, αλλά και τον πρώτο για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα σε επίπεδο συλλόγων, κατακτώντας το τρόπαιο στο φετινό Conference League. Στον συγκλονιστικό τελικό που έγινε στην «OPAP Arena», o Ολυμπιακός επικράτησε της Φιορεντίνα με 1-0, με τον Ελ Κααμπί να είναι για μια ακόμα φορά πρωταγωνιστής, υπογράφοντας την σπουδαία επιτυχία με γκολ στην παράταση, στο 115ο λεπτό. Να σημειωθεί ότι για το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού αυτός είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος τη φετινή σεζόν, καθώς είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του Youth League από την oμάδα Κ19 του συλλόγου. Ενώ για τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων», Χοσέ Μεντιλίμπαρ, είναι το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το περσινό του Europa League, ως προπονητής της Σεβίλλης. Στον αντίποδα, η Φιορεντίνα έχασε δεύτερο συνεχόμενο τελικό Conference League, μετά τον περσινό από τη Γουέστ Χαμ.

Αντεξε και χτύπησε στο τέλος

Σε ένα ανοιχτό πρώτο μέρος, όπου οι δύο ομάδες έδειξαν να έχουν καλύτερο ρυθμό μέχρι το 25', η Φιορεντίνα φάνηκε απειλητική, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις και τις ευκαιρίες να μη λείπουν. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πιο δυνατά και είχε δύο καλές στιγμές, με τον Ποντένσε και τον Ελ Κααμπί, που τον πρόλαβε ο Τερατσιάνο. Από την πλευρά της η Φιορεντίνα απείλησε με τις ευκαιρίες των Μποναβεντούρα, Μπελότι και Κουαμέ, που αποσόβησε ο Τζολάκης, αλλα και αυτή με τον Γκονζάλεθ, ενώ πέτυχε και γκολ με τον Μιλένκοβιτς το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ.


Associated Press

Στο β' μέρος η Φιορεντίνα συνέχισε να εκμεταλλεύεται τους χώρους, προσπαθώντας να φανεί απειλητική και έχοντας μία ακόμα σημαντική ευκαιρία με τον Κουαμέ, όπου έσωσε και πάλι ο Τζολάκης. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός, αν και ισορρόπησε στον ρυθμό, λόγω δυσκολίας να κρατήσει μπάλα δεν μπορούσε να φανεί απειλητικός, με εξαίρεση τις ευκαιρίες των Ιμπόρα και Ελ Κααμπί. Στο τελευταίο τέταρτο ο ρυθμός των δυο ομάδων έπεσε, με αποτέλεσμα ο τελικός να οδηγηθεί στην παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο ο Ολυμπιακός έδειξε να βελτιώνει αισθητά την εικόνα του, ανεβάζοντας ταχύτητα. Ανέκτησε την κατοχή, ενώ πίεσε περισσότερο, έχοντας μια καλή στιγμή με τον Γιόβετιτς, και διαμαρτυρήθηκε για μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Κουαρτά στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο 15λεπτο η εικόνα ξανάλλαξε, με τη Φιορεντίνα να ανακτά την κατοχή και να απαντάει στις ευκαιρίες με αυτή του Ικονέ, αλλά τον Ολυμπιακό να παραμένει επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Σε μία απ' αυτές, στο 115', ο Ελ Κααμπί για μια ακόμα φορά ήταν αυτός που έδωσε τη λύση για τους «ερυθρόλευκους», σκοράροντας με μια δύσκολη κεφαλιά (έπειτα από σέντρα του Εσε) και ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική επιτυχία των Πειραιωτών. Με το γκολ να κατακυρώνεται με αρκετά λεπτά καθυστέρηση, αφού εξετάστηκε για οφσάιντ, όντας πολύ οριακή φάση.

Την κίτρινη κάρτα του Πορτογάλου Ντίαζ είδαν οι Ποντένσε, Γιόβετιτς, Ελ Κααμπί , Κουάρτα, Μπιράγκι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ρόντινεϊ, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (91' Κίνι), Ιμπόρα, Εσε, Τσικίνιο (77' Ορτα), Φορτούνης (71' Γιόβετιτς), Ποντένσε (106' Μασούρας), Ελ Κααμπί.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Τερατσιάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Κουάρτα, Μπιράγκι (106' Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82' Μπαράκ), Αρτούρ (75' Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106' Μπελτράν), Κουαμέ (82' Ικονέ), Μπελότι (58' Ενζολά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ