Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ
Το διαμετακομιστικό κέντρο «πνίγει» την περιοχή

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον επαγγελματικό κόσμο του Ν. Σερρών από τη λειτουργία του Διασυνοριακού Διαμετακομιστικού Εμπορικού Εκθεσιακού Εξαγωγικού Κέντρου (ΔΔΕΕΕΚ), με διακριτικό τίτλο «Προμαχών ΑΕ», στην Κοινότητα Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην ιδρυτική πράξη αναφερόταν: «Αντικειμενικός στόχος είναι κατά κύριο λόγο αγοραστές από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να μπορούν να επισκέπτονται το Εμπορικό Κέντρο χωρίς βίζα και να βρίσκουν μεγάλη ποικιλία και υψηλή ποιότητα ετοιμοπαράδοτων ελληνικών προϊόντων σε τιμές χονδρικής». Σήμερα, με την έναρξη της λειτουργίας του, διαπιστώνεται ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο με πωλήσεις λιανικής προϊόντων από τρίτες χώρες, όπως η Ταϊβάν, απευθυνόμενο στην αγορά του Ν. Σερρών, αλλά και των γειτονικών νομών.

Κατά την πρόταση για την κατασκευή του έργου παραχωρήθηκε έκταση του δημοσίου (αλλού γίνεται λόγος για 300 στρέμματα, αλλού για 124.361 τ.μ. και αλλού για 124.361 στρέμματα!). Είναι ανεξήγητοι οι λόγοι της δημόσιας ωφέλειας για την οποία παραχωρήθηκε μια τόσο μεγάλη έκταση, και μάλιστα για διάστημα τουλάχιστον 50 χρόνων. Ακόμη και στις επαχθέστερες για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις, με τις οποίες παραχωρείται κάθε είδους δημόσια περιουσία για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρίες, υπάρχει πάντοτε το χρονικό όριο που τα έργα αποδίδονται εντέλει στο ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, προβλέπεται επιχορήγηση της τάξης του 50% της συνολικής δαπάνης και με ευνοϊκούς όρους δανειοδοτήσεις. Σήμερα με την ύπαρξη λιανικής πώλησης έχει αποδειχτεί πλέον η ουσιαστική αλλαγή των σκοπών ίδρυσης, με αποτέλεσμα να έχει εξαπατηθεί τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και η ΕΕ, που έχουν χρηματοδοτήσει το έργο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και πολύ υψηλό ποσοστό επιχορήγησης.

Λίγες μέρες μετά τη λειτουργία του διαπιστώνεται η μη τήρηση των όρων και των σκοπών για τους οποίους δημιουργήθηκε, ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδες οργανόγραμμα λειτουργίας. Δεν προβλέπονται ποινές και ποινικές ρήτρες για τις εταιρίες που δε θα τηρούσαν τους όρους λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ιδιαιτερότητάς τους οι παραμεθόριες περιοχές εντάσσονται σε καθεστώς ειδικών και προνομιακών ρυθμίσεων. Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται το φαινόμενο να υποστηρίζονται εταιρίες του μεγάλου κεφαλαίου κυρίως από την Αθήνα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Φαίνεται επίσης ότι τα οφέλη των εταιριών που απαρτίζουν την «Προμαχών ΑΕ» θα είναι τεράστια και θα προέρχονται από τη μίσθωση των καταστημάτων και όχι από το διαμετακομιστικό εμπόριο. Ολα τα παραπάνω αποβαίνουν σε βάρος του επαγγελματικού κόσμου του Ν. Σερρών και της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος πλέον έρχεται σε εντελώς δυσμενή θέση, να ανταγωνιστεί το μεγάλο κεφάλαιο γιατί ουσιαστικά υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Παραπέρα συνέπεια αυτής της κατάστασης θα είναι το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανεργίας, που είναι πολύ οξυμένη στο Ν. Σερρών.

Ηδη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΔΔΕΕΕΚ για αθέμιτο ανταγωνισμό, η οποία θα συζητηθεί στις 15 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ