Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συναυλία διαμαρτυρίας κατά των «χρυσοθήρων»

Με συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 13 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Θράκης, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, που προσπαθούν να στήσουν και να λειτουργήσουν οι εταιρίες «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» και «Μεταλλευτική ΑΕ», σε Εβρο και Ροδόπη, αντίστοιχα. Στη συναυλία θα συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Εβρου κατά της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Χρυσού και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με στόχο να διατρανωθεί η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια των «χρυσοθήρων». Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα πως δε θα επιτρέψουν για κανένα λόγο να μετατραπεί η περιοχή τους σε νέο «Σεβέζο» και να καταληστευτεί ο ορυκτός της πλούτος. Τους καλούν να δώσουν δυναμική απάντηση στα σχέδια που επεξεργάζονται κυβέρνηση και πολυεθνικές, να καταστρέψουν από κάθε άποψη την περιοχή. «Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι για να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής μας. Κάθε παρόν στη συναυλία είναι ένα ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία», σημειώνει.

Για την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας, έχει οριστεί συμβολική τιμή πρόσκλησης στα 5 ευρώ.

Εντονο αμερικανικό «ενδιαφέρον»

Στο μεταξύ, μετά τη Χαλκιδική, και η Θράκη έχει μπει στο στόχαστρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Κάθε περιοχή στρατηγικής σημασίας έχει μπει στο επίκεντρο των δράσεων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, καλυμμένο με το μανδύα των επιχειρηματικών επενδύσεων για τη δήθεν «ανάπτυξη». Στη Χαλκιδική, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, «υπερασπίζεται» τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου που ελέγχει πλέον την πολυεθνική TVX, η οποία ληστεύει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Στη Θράκη - το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε όλες τις περιοχές, στις οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν οι χρυσοθήρες - στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε πρόσφατα, συνοδευόμενος από ομάδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Τ. Μίλερ παραδέχτηκε πως η θέση της Θράκης είναι γεωστρατηγικής σημασίας. Πως «η Θράκη είναι το γεωγραφικό κέντρο μιας περιοχής, που στο παρελθόν θεωρούσαμε περιοχή απειλών, σήμερα, όμως, είναι περιοχή ευκαιριών».

Και παρουσιάζοντας τα θετικά σημεία της περιοχής, μίλησε για τα επιχειρησιακά κίνητρα, το πανεπιστήμιο, το ήρεμο περιβάλλον, στο οποίο διαβιούν οι κάτοικοι, τον τομέα των μεταφορών με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ