Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τα Παπούτσια του Αλλου» στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αύριο Πέμπτη το αλληγορικό μουσικό παραμύθι «Τα Παπούτσια του Αλλου».

«Τα Παπούτσια του Αλλου», το νέο σκηνικό έργο του αγαπημένου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και της ταλαντούχας λιμπρετίστα Μαριβίτας Γραμματικάκη, είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για τους ωφελούμενους του έργου των Πιλοτικών Δράσεων της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα μας ο μαέστρος Χρήστης Κολοβός, ο οποίος θα διευθύνει την ορχήστρα: «Πρόκειται για ένα μουσικό θέατρο για όλους... σε δύο πράξεις και επτά σκηνές. Στόχος των εργαστηρίων αυτών, διάρκειας 6 εβδομάδων, είναι να λάβουν ενεργά μέρος στο μουσικό έργο, να γίνουν πρωταγωνιστές δηλαδή επάνω στη σκηνή, οι ψυχικά πάσχοντες συνάνθρωποί μας και οι ερευνητές γιατροί τους να αποτυπώσουν αριθμητικά την επίδραση της μουσικής στους οργανισμούς τους και την καλυτέρευση, πιστεύουμε, των ασθενειών τους...

Το έργο αποτελείται από εισαγωγή, άριες, ντουέτα, τρίο, χορωδιακά και φινάλε, ενώ ο συνθέτης είναι επηρεασμένος τόσο από τον Βέρντι όσο και από άλλα ακούσματά του, όπως Χατζιδάκι, τζαζ κ.ά. Αρκεί να επισημάνω κάποιους καίριους στίχους του έργου για να πάρουμε μια ιδέα: Στην πρώτη της άρια η Αριέτα τραγουδάει "για το δίκιο όλου του κόσμου / συνεχώς να πολεμώ", και παρακάτω η χορωδία δίνει το νόημα όλου του έργου τραγουδώντας "αν ανοίξεις την καρδιά σου / θα τα καταλάβεις όλα / και το πρόβλημα θα μάθεις / η ζωή σου θα αλλάξει / στα παπούτσια του αν μπεις". Στο φινάλε του έργου όλος ο θίασος δίνει τραγουδιστά ένα αντιπολεμικό μήνυμα, ονειρευόμενος μια "καλύτερη πόλη μόνο για τα παιδιά", και κλείνει το έργο λέγοντας: "Αν μπορούσα να αλλάξω / τον κόσμο αυτόν που ζω / έναν κόσμο χωρίς πολέμους / και φωτιές / στα παπούτσια του άλλου να μπω / για να νιώθω αυτά που μου λες". Πρόκειται για ένα έργο που κυριαρχεί η ενσυναίσθηση, που μας βάζει να μπούμε "στα παπούτσια του άλλου" και να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, να μη σταματάμε ποτέ να πολεμάμε για τα παιδιά και την ειρήνη στον κόσμο, να νιώθουμε και να αφουγκραζόμαστε, και να αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τη ζωή μας και τις ζωές των άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ