Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καταθέσεις για τον ναζιστικό χαρακτήρα της

Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά στη δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα όσα κατέθεσε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο βασίζονται στην πολύχρονη έρευνά του για τη δράση της ΧΑ και στο αυθεντικό καταστατικό της (από το 1987), που ήρθε στα χέρια του και έχει καταθέσει αντίγραφό του στις δικαστικές αρχές. Στο καταστατικό, το οποίο στάλθηκε από τη ΧΑ στο περιοδικό όπου εργαζόταν και έχει τη σφραγίδα της οργάνωσης, φαίνονται όλη η δομή και η λειτουργία της κατά τα πρότυπα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ. Μάλιστα η ναζιστική οργάνωση, όπως επανέλαβε ο μάρτυρας, το 2012 μετά τις εκλογές κατέθεσε διαφορετικό καταστατικό στον Αρειο Πάγο, «κατασκευασμένο», και αρνείται την ύπαρξη άλλου καταστατικού. Το γνήσιο καταστατικό μαρτυρά τόσο τη ναζιστική ιδεολογία όσο και την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, βασισμένη στην «Aρχή του Αρχηγού». Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η ΧΑ από το 1980 «ξεκίνησε ως ένας εθνικοσοσιαλιστικός πυρήνας, μια κλειστή λέσχη ναζιστικής επιμόρφωσης», που άρχισε σιγά σιγά όλα όσα έλεγαν τα έντυπά της να τα βάζει σε εφαρμογή στα πεζοδρόμια.

Αναφέρθηκε στη «στρατηγική της έντασης», που είχε μια κλιμάκωση: «Δεν ήταν τυχαία η ένταση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013... Με την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, στον Μελιγαλά και φυσικά, το αποκορύφωμα, η δολοφονία Φύσσα». Ανέφερε πως η ΧΑ χρησιμοποιεί διπλό λόγο: Εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία για τους οπαδούς, εθνικιστική για τους άλλους. Μάλιστα, είπε, μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις ο Μιχαλολιάκος αρνήθηκε καθετί ναζιστικό, φώναξε όμως «Ζήτω η νίκη», που για τους μυημένους είναι το αντίστοιχο του ναζιστικού «Ζιγκ Χάιλ».

Για τη δολοφονία του Φύσσα ανέφερε ότι «ήταν μια πολιτική δολοφονία, και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Μιχαλολιάκος. Στη συνέντευξή του όπου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, συνέδεσε τη δολοφονία του Φύσσα με δύο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα». Αναφέρθηκε τέλος στη μεγάλη επιρροή της ΧΑ στα κατώτερα στελέχη της αστυνομίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ