Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Μέτρα πρόληψης, πάλη ενάντια στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών

Σχόλιο με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την υπόθεση Λύτρα

Με αφορμή την υπόθεση του γνωστού 52χρονου ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του, σε σχόλιό της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει:

«Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας του δικηγόρου Λύτρα αποδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι από μόνη της η αυστηροποίηση των ποινών και των διαδικασιών, που θεσπίζονται με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, δεν αρκεί για να αποτρέψει την τέλεση σοβαρών και ειδεχθών εγκλημάτων, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση αλλά και μερίδα του Τύπου. Κραυγαλέα απόδειξη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο συγκεκριμένος θύτης από το ίδιο το επάγγελμά του γνώριζε πολύ καλά τις ποινές και όλο το νέο πλαίσιο, αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εγκληματική του στάση.

Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και κοινωνικής στήριξης, αναγκαίες υποδομές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, πάλη ενάντια στα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν το "τέρας" της πολύμορφης βίας ενάντια στις γυναίκες: Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιαστεί η δημόσια συζήτηση και να εξαχθούν συμπεράσματα».

Αντιδράσεις και παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης

Η συζήτηση που γίνεται αφορά αφενός την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον ποινικολόγο, παρότι κατηγορείται για κακούργημα και τα όσα επακολούθησαν. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε «κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελέα, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας», ενώ χτες ζητήθηκε να διεξαχθεί «η κύρια ανάκριση στην υπόθεσή του κατ' απόλυτη προτεραιότητα όπως επίσης και η εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Από την πλευρά της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο». Επίσης ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δήλωσε ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες για τον πειθαρχικό έλεγχο του Απ. Λύτρα λόγω της κακουργηματικής κατηγορίας που του έχει αποδοθεί, αλλά επικρίνει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για «ένα νέο ενισχυτικό πλέγμα διατάξεων για τον περιορισμό των δικαστικών αστοχιών» που θα αφορά την εξέταση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασκήθηκαν νέες διώξεις σε δικαστές(2005-11-02 00:00:00.0)
Πειθαρχικός έλεγχος κατά Ζήση(2005-06-17 00:00:00.0)
Συνέχεια στο «σίριαλ» των παραδικαστικών κυκλωμάτων(2005-05-10 00:00:00.0)
Οι πρώτες ποινές...(2005-02-25 00:00:00.0)
Σε ειδικό εφέτη ανακριτή οι ανακρίσεις(2005-02-05 00:00:00.0)
Προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό Λυκουρέζου(1996-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ