Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Πειθαρχικός έλεγχος κατά Ζήση

Εκτός δικαστικού σώματος ο Ε. Καλούσης, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά του Αχ. Ζήση, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), παρήγγειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό Δ. Λινό. Προηγουμένως, είχε γίνει συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό.

Ο Α. Παπαληγούρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι η κάθαρση θα προχωρήσει «χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις και όσο βαθιά χρειάζεται». Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι περιττή η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, τη στιγμή που συνεχίζεται η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, με δεδομένες τις συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ του υπουργού και του επικεφαλής της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για μια σειρά νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της ΕΔΕ Αχ. Ζήσης, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι παρενέβη σε εκκρεμή υπόθεση υπέρ κατηγορούμενου, ο οποίος τού επισκεύασε ένα παλαιό σπίτι 62 τ.μ. στην Κρήτη, είναι ψευδή και συκοφαντικά, ενώ συμπληρώνει ότι η επισκευή έγινε με δαπάνες της οικογένειάς του.

Επίσης, ο Αχ. Ζήσης επισημαίνει ότι επικροτεί την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης για άσκηση πειθαρχικού ελέγχου και πως οι καταγγελίες πρέπει να ερευνώνται, ενώ προσθέτει ότι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όσοι γράφουν σε βάρος του συκοφαντίες.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΕΔΕ αφήνει αιχμές για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του, διερωτώμενος μήπως στόχος είναι ο δικαστικός συνδικαλισμός, ώστε να παύσουν οι οχλήσεις των δικαστών προς την πολιτεία και γιατί «η ΕΔΕ αντέδρασε σε μια σειρά νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης που συρρικνώνουν τις εγγυήσεις της δικαστικής εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κρίσιμες δίκες που έχουν πολιτικό χαρακτήρα».

Οριστική απόλυση Καλούση

Εκτός του δικαστικού σώματος είναι από χτες ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ομόφωνα, απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, τον Ε. Καλούση, ενώ παράλληλα έκρινε ότι δεν είναι επαρκής για να εργαστεί στο δημόσιο τομέα.

Κατά την απολογία του, ο Ε. Καλούσης παραδέχτηκε ότι διέπραξε ορισμένα πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία - κατά την άποψή του - δεν έπρεπε να επιφέρουν την απόλυσή του από το δικαστικό σώμα. Σχετικά με τα εμβάσματα σε τραπεζικούς του λογαριασμούς, δικαιολογήθηκε ότι τα είχε δανειστεί ή είχε δανείσει σε φίλους του ή δικηγόρους και του τα επέστρεψαν, αρνήθηκε ότι είχε σχέσεις με αλλοδαπές γυναίκες, παρά μονάχα με μία, με την οποία διατηρούσε δεσμό για τριάμισι χρόνια. Για την κρουαζιέρα με το κρουαζιερόπλοιο επιχειρηματία που χειρίστηκε δικαστική του υπόθεση, ο Ε. Καλούσης ισχυρίστηκε ότι κατέβαλε κανονικά το τίμημα, ενώ για το επεισόδιο με την πλαστή ταξιδιωτική επιταγή ανέφερε ότι τη βρήκε και πως ήταν μια ατυχής στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ