Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ
Batman begins

Οσα καλά «στοιχεία» και αν φορτώσεις έναν άνθρωπο, όταν τον κάνεις υπερ-άνθρωπο, τον έχεις κάνει τέρας! Το τέρας, λοιπόν, που λέγεται Batman, ξαναχτυπά! Και αυτή τη φορά χτυπά πιο εντυπωσιακά, χάρη στην τεχνολογία, αλλά και πιο αδιάφορα, πάλι χάρη στην τεχνολογία. Τα κομπιούτερ, ευτυχώς, δε γέννησαν συναισθήματα. Ο κινηματογράφος, ευτυχώς, δεν είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Ενας πλούσιος, γόνος πλούσιας οικογένειας, πάει στου διαόλου τη μάνα (Ασία), για να γίνει ο δυνατότερος των δυνατών! Μόλις πάρει το «δίπλωμά» του, επιστρέφει στη γενέτειρά του. Εκεί, με τη βοήθεια ενός μαύρου αμπιγιέρ, ντύνεται νυχτερίδα (batman). Ε, μετά, ποιος είδε τον θεό (Batman) και δεν τον φοβήθηκε! Ολοι οι κακοί της πόλης, όλα τα καθάρματα, έμποροι ναρκωτικών, όπλων, χημικών όπλων, διεφθαρμένοι δικαστές, ακούνε Batman και παθαίνουν αμέσως εμβολή. Πριν πεις «τσάαα», η πόλη καθάρισε! Ο Batman διπλώνει τη στολή του, ξαναγίνεται άνθρωπος και παίρνει το κορίτσι!

Η ιστορία του Batman δεν είναι καινούρια. Να μην τα φορτώνουμε όλα στον αναπτυγμένο καπιταλισμό. Ο άνθρωπος-αράχνη εμφανίστηκε το 1939. Οταν ο καπιταλισμός δεν είχε δείξει όλα τα δόντια του. Πολλά χρόνια πριν την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή! Επομένως, καμία σχέση με τον Μπους. Το 1939, λοιπόν, ο σχεδιαστής comics, Μπομπ Κέιν, δημιούργησε έναν «χαρτονένιο» ήρωα. Αυτός ο «χαρτονένιος» ήρωας στη συνέχεια έγινε ραδιοφωνικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός ήρωας. Τελευταία και ηλεκτρονικό παιχνίδι... Δίπλα του, βέβαια, αναπτύχθηκαν και άλλοι παρεμφερείς ήρωες: Σούπερμαν, Σάντμαν, Γοόντερ Γούμαν κ.ά.

Η διαφορά του Batman από άλλους παρόμοιους κινηματογραφικούς ήρωες, είναι πως αυτός δε γεννήθηκε «μάγκας», αλλά έγινε με την προπόνηση! Και με το παράδειγμά του, μας παροτρύνει, τρόπον τινά, να κάνουμε και εμείς γυμναστική. Ποτέ δεν ξέρεις...

Το «Batman Begins», πέρα από τον ηλεκτρονικό χαρακτήρα του, φέρει και μια άλλη «πρωτοτυπία». Οι δημιουργοί, όπως ακριβώς οι αρχαιολόγοι, μας μεταφέρουν στις «ρίζες» του ήρωα. Στα πρώτα του βήματα. Στις αιτίες και τους λόγους που ανάγκασαν έναν πλούσιο βουτυρομπεμπέ να μασάει σίδερα. Ετσι μαθαίνουμε πως ο Batman έγινε Batman, γιατί οι κακοί σκότωσαν τους γονείς του, που ήταν και αυτοί ...Batman, χωρίς, όμως, τις δικές του ικανότητες. Ο γιος, λοιπόν, με τη βοήθεια του πιστού υπηρέτη (τι ήθελε σε αυτή την ταινία ο καλός ηθοποιός Μάικλ Κέιν;), παίρνει το αίμα τους πίσω και ολοκληρώνει το έργο των γονιών του. Αυτό θα πει προκομμένο παιδί!..

Αυτές οι ταινίες, τελικά, ό,τι κι αν πεις, απευθύνονται σε ανθρώπους με ανύπαρκτο δείκτη νοημοσύνης. Γι' αυτό τις κάνουν γεμάτες φασαρία, γεμάτες καταστροφές, γεμάτες ήχους και μουσικές. Οι δημιουργοί τους πυροβολούν το θεατή με όλα τα μέσα και απ' όλες τις θέσεις. Σκοπός τους είναι να σε ζαλίσουν για να μην τους βρίσεις! Μετά από δυο ώρες βασανιστήρια, με εικόνες και ήχους, ευχαριστείς τον «μεγαλοδύναμο», που βγαίνεις αλώβητος από την αίθουσα. Που γλίτωσες από τους ποταμούς αίματος. Από τις φυσικές και τις μεταφυσικές καταστροφές που συνέβησαν στην οθόνη.

Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν, Λιάμ Νίσον, Κέτι Χολμς, Γκάρι Ολντμαν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ