Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Σε ειδικό εφέτη ανακριτή οι ανακρίσεις

Ειδικός εφέτης - ανακριτής θα οριστεί για να αναλάβει τις ανακρίσεις για την υπόθεση της διαφθοράς με τους επίορκους δικαστές στη Δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες που καταφθάνουν καθημερινά είναι καταιγιστικές και το εύρος της διαφθοράς στο χώρο των δικαστηρίων έχει θορυβήσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ετσι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Α. Πλωμαρίτη ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να ορίσει τον εφέτη ανακριτή που θα αναλάβει τις ανακρίσεις για την υπόθεση της διαφθοράς που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι ειδικός εφέτης ανακριτής έχει ανατεθεί και άλλες φορές σε σοβαρές υποθέσεις, όπως υπόθεση «17 Νοέμβρη», ΑΓΕΤ - Ηρακλής κλπ.

Στο έγγραφό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι αυτό γίνεται λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων αλλά και προκειμένου να επισπευστεί η περάτωση της προδικασίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι δικογραφίες για τους επίορκους δικαστές δε θα σταλούν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά στον εφέτη - ανακριτή που θα οριστεί.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός ζήτησε από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Α. Πλωμαρίτη να τοποθετηθεί και επίκουρος εισαγγελέας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά που διεξάγει τις ανακρίσεις.

Στο μεταξύ ο Γ. Κάππος, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έστειλε χτες το παραπεμπτικό στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για την πρόεδρο πρωτοδικών Φ. Κελαδίδου, στην οποία αποδίδεται παντελής έλλειψη δικαστικού ήθους.

Είναι η πέμπτη δικαστική λειτουργός που παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης, ενώ σύντομα αναμένονται ποινικές διώξεις σε βάρος επίορκων δικαστών, ιερωμένων, δικηγόρων και ιατρών για τα νοσηρά φαινόμενα στη Δικαιοσύνη που προκαλούν δυσοσμία.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, η πρόεδρος πρωτοδικών επισκεπτόταν συχνά το Καζίνο Χαγιάτ της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από βιομήχανο επιχειρηματία, ενώ συμμετείχε και σε τυχερά παιχνίδια. Επίσης, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός έχει επιδείξει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, (ενδεικτικά αναφέρεται σε μια περίπτωση ότι από τις 74 εκκρεμείς υποθέσεις του τμήματος Πτωχεύσεων, διεκπεραίωσε μόλις 5). Τέλος, μεταξύ των υποθέσεων που κατηγορείται είναι ότι δεν υπέβαλε αίτημα αυτοεξαίρεσης, προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκή απόφαση σε υπόθεση που χειριζόταν.

Τέλος, στο μικροσκόπιο του πειθαρχικού ελέγχου έχουν μπει ακόμα εννέα δικαστικοί λειτουργοί, που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ