Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Παρακολουθούν μαθητές με πρόσχημα την εγκληματικότητα
  • Εθίζονται οι νέοι στη λογική της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, τόνισε στη Βουλή ο Γ. Χουρμουζιάδης
  • Παράσταση διαμαρτυρίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θέρμης

Το μπαλάκι στους δήμους ρίχνει η κυβέρνηση για την αντιδημοκρατική ενέργεια να τοποθετηθούν κάμερες σε σχολεία της Θεσσαλονίκης με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κλοπών και των καταστροφών στα σχολικά κτίρια.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός απαντώντας χθες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, ισχυρίστηκε ότι είναι μακριά από την κυβέρνηση κάθε σκέψη για αστυνόμευση και ηλεκτρονική παρακολούθηση των μαθητών και είπε ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν από συγκεκριμένους δήμους. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάμερα στο προαύλιο η οποία όμως δε λειτουργεί τις ώρες λειτουργίας του σχολείου αλλά μετά τις έξι το απόγευμα. Η συγκεκριμένη κάμερα απομακρύνθηκε στις 25 Γενάρη με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, όμως κάμερες λειτουργούν στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Κορδελιού και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Μενεμένης για την αποφυγή βανδαλισμών των κτιρίων. Ο Γ. Καλός είπε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι προσλήψεις φυλάκων στα σχολεία θα πάψει και η ηλεκτρονική τους παρακολούθηση.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι η συγκεκριμένη Ερώτηση κατατέθηκε για να αποκαλύψει το σύστημα μιας πολιτικής σκέψης που αφορά στην εφαρμογή της τεχνολογίας και που είναι και αντιπαιδαγωγική και αντισυνταγματική.

Είναι αντισυνταγματική, είπε, γιατί τελικά εθίζει τους νεαρούς μαθητές στη λογική της παρακολούθησης, του χαφιεδισμού και τους εθίζει επίσης στη νομιμότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας όχι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κοινωνίας αλλά για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες λειτουργίας ενός αυταρχικού κράτους. Είναι και αντισυνταγματική, συνέχισε, γιατί μία μηχανή, μια ηλεκτρονική κάμερα δεν μπορεί να διακρίνει τον εγκληματία από τον απλό άνθρωπο. Ετσι παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή των μαθητών ενός σχολείου, στην κουβέντα τους, στη συμπεριφορά τους, στα αθώα ή έστω και πονηρά φλερτ, τελικά για να προασπίσει τι; Το θέμα της φύλαξης των σχολείων, κατέληξε, μπορεί να λυθεί μόνο με το διορισμό των απαραίτητων φυλάκων.

«Δημοκρατική Συσπείρωση»: Να φύγουν οι κάμερες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο της Θέρμης (πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ) πραγματοποίησε χτες η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη για την τοποθέτηση κυκλώματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Θέρμης. Η Δημοκρατική Συσπείρωση εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην ενέργεια της Σχολικής Επιτροπής που βαρύνει, κατά κύριο λόγο, τη διεύθυνση του σχολείου και τη δημοτική αρχή του δήμου.

Κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της Δημοκρατικής Συσπείρωσης με το δήμαρχο Θέρμης Θ. Παπαδόπουλο, ο Γ. Μπακογιώργος μετέφερε το αίτημα των Α', Γ' και Δ' ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, να φύγουν οι κάμερες από το σχολείο υπογραμμίζοντας τον αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του μέτρου. Ο Γ. Μπακογιώργος τόνισε ότι αν δε φύγουν οι κάμερες από το σχολείο η Δημοκρατική Συσπείρωση θα θέσει το ζήτημα στους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της Θέρμης.

Ο Θ. Παπαδόπουλος επανέλαβε πως οι κάμερες τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας του κτιρίου, ενώ υπογράμμισε ότι δε συμφωνεί με το σκεπτικό της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Ωστόσο κάτω από την πίεση των αντιδράσεων και το θόρυβο που έχει προκαλέσει το γεγονός δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα. Για την επίλυση του προβλήματος με πρόσληψη σχολικών φυλάκων, που αποτελεί αίτημα των φορέων, απάντησε ότι ο Δήμος Θέρμης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ