Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Ασκήθηκαν νέες διώξεις σε δικαστές

Η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα φτάνει πλέον και σε υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι κατείχαν αλλά και ακόμη κατέχουν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ έχουν ασκηθεί δύο νέες ποινικές διώξεις και επίκεινται και άλλες διώξεις εναντίον δικαστών και δικηγόρων.

Ποινικές διώξεις για ψευδείς δηλώσεις του «πόθεν έσχες» και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων έχουν ασκηθεί εναντίον του αντεισαγγελέα Εφετών Αντ. Νικολαΐδη και της προϊστάμενης του Ειρηνοδικείου Αθηνών, της ειρηνοδίκη Ι. Γιαννούλη.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η έρευνα και επίκειται ποινική δίωξη εναντίον έξι δικαστών, τριών γνωστών δικηγόρων που το όνομά τους εμπλέκεται με τον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ε. Καλούση, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι οκτώ δικηγόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης έχει ήδη ολοκληρώσει το κατηγορητήριο και αναμένεται σύντομα η άσκηση ποινικής δίωξης για δωροδοκία εναντίον δικαστικού λειτουργού που έχει διατελέσει στην τριμελή διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθήνας και εναντίον ενός εφέτη. Επίσης, ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος αναμένεται να ασκηθεί εναντίον του ίδιου δικαστή που έχει διατελέσει στη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθήνας και δύο άλλων δικαστικών λειτουργών, εκ των οποίων ο ένας κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο Πρωτοδικείο Αθήνας.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι τις παραπάνω διώξεις προανήγγειλε χτες ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, ενώ επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις του για αδιαπραγμάτευτη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξυγίανση του χώρου της Δικαιοσύνης και ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Ο Αν. Παπαληγούρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου προανήγγειλε κανονικά τις διώξεις, μόνο που δεν ανέφερε ονόματα...

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της Δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση με το άνοιγμα των λογαριασμών της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός πρότεινε στον Α. Παπαληγούρα να διορίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης δικηγόρο που θα αντικρούσει τις αιτιάσεις του νομικού εκπροσώπου της πρώην ανακρίτριας, ώστε να ανοίξουν οι λογαριασμοί της Κ. Μπουρμπούλια.

Την ηγεσία του Αρείου Πάγου - τον πρόεδρο Ρ. Κεδίκογλου και τον εισαγγελέα Δ. Λινό - επισκέφτηκε χτες και το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποτελούμενο από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας Δ. Παξινό, Θεσσαλονίκης Δ. Γαρούφα και Πειραιά Κ. Πεταλά.

Το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια κατά της διαφθοράς και ζήτησε «να ενισχυθεί και να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία της κάθαρσης με σύνεση και υπευθυνότητα, για να μην αφήνονται σκιές και να δημιουργείται κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολλούς και έντιμους δικαστές». Επίσης, οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε όσους δικηγόρους εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Τέλος, στην υπόθεση της πρώην δικαστικής λειτουργού Αντ. Ηλία, εναντίον της οποίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και την αναζητούν οι αστυνομικές αρχές, ο συνήγορός της Ι. Σταμούλης ζήτησε χτες να λάβει στοιχεία του κατηγορητηρίου, ενώ ανέφερε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι διαμένει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Γαλάτσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ