Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια στο «σίριαλ» των παραδικαστικών κυκλωμάτων

Με τη συνέχεια της κατάθεσης της Αντωνίας Ηλία συνεχίστηκε χτες το «σίριαλ» των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Η πρώην ανακρίτρια κατέθετε στον αρεοπαγίτη Γ. Σανιδά μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε διακόπηκε η κατάθεσή της. Φέρεται εμπλεκόμενη στο παραδικαστικό κύκλωμα του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 25 Μάη ζήτησε και πήρε χτες ο πρωτοδίκης Λ. Στάθης, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση χρηματισμού. Ο τελευταίος έχει τεθεί εκτός δικαστικού σώματος με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, όπως για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία. Στον Ι. Σίδερη έχουν ήδη απολογηθεί δέκα δικηγόροι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή χρηματικής εγγύησης. Ο εφέτης έχει καλέσει σε απολογία για την υπόθεση και άλλον ένα δικηγόρο.

Συνολικά δώδεκα δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική παύση από το σώμα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα σε οκτώ δικαστές και 15 δικηγόρους, έχουν απολυθεί τρεις δικαστές και έχουν γίνει 128 προληπτικές μεταθέσεις. Επίσης, άλλοι 20-30 δικαστές απειλούνται με πειθαρχικές ποινές προσωρινής αργίας για διάφορα παραπτώματα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του αρεοπαγίτη Χ. Μπαλντά.

Εξάλλου η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε την παραπομπή πρώην εισαγγελέα για κατάχρηση εξουσίας. Ο τελευταίος, το 2001 που υπηρετούσε στη Λάρισα, είχε τεθεί σε αργία διότι δεν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος αστυνομικών οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε υπόθεση μεταφοράς λαθρομεταναστών.

Η υπόθεση αυτή είχε συμβεί στα Τρίκαλα και αφορούσε την παράνομη μεταφορά 20 Αλβανών με φορτηγό, η οποία «καλύφθηκε» από αστυνομικούς, με το πρόσχημα ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, από το βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος είχε αφαιρεθεί το φύλλο όπου είχε καταγραφεί η κατάσχεση του φορτηγού. Ο Α. Π. αποφάσισε ότι ο εισαγγελικός λειτουργός διέπραξε το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, αφού απέφυγε να ασκήσει διώξεις, ενώ είχε στα χέρια του πλούσιο αποδεικτικό υλικό σε βάρος αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ