Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕURO 2024
Στον λαό ο λογαριασμός του «πάρτι» των πολυεθνικών

Δυσοίωνες γι' αυτόν οι προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της διοργάνωσης στη γερμανική οικονομία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ποδοσφαιρικής - και όχι μόνο - Ευρώπης βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Γερμανία, ως «οικοδέσποινα» του Euro 2024, της πρώτης μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που φιλοξενείται στη χώρα μετά το Μουντιάλ του 2006. Στο πλαίσιο της σύνδεσης του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού με τα οικονομικά συμφέροντα, με τα δημοφιλή αθλητικά γεγονότα να ανοίγουν τον δρόμο για ένα πολυεπίπεδο κυνήγι κερδών, τόσο τα μονοπώλια όσο και η κυβέρνηση της Γερμανίας έκαναν τους δικούς τους σχεδιασμούς με αφορμή τη διοργάνωση, ευελπιστώντας φυσικά - όπως έχει συμβεί και σε αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος, με άλλες αθλητικές διοργανώσεις, π.χ. προηγούμενα Euro, Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λπ. - μέσω της διοργάνωσης να αποκτήσουν λόγο στη μεγάλη «πίτα» των κερδών παράλληλα με τους άμεσους εμπλεκόμενους: Τη διοργανώτρια αρχή UEFA και τις πολυεθνικές - χορηγούς, που ήδη πριν την έναρξη του Euro έχουν σηκώσει το ...τρόπαιο των μεγάλων κερδισμένων.

Φρούδες οι ελπίδες για ώθηση

Σε μια περίοδο οξυμένων ανταγωνισμών, η διοργάνωση του Euro διαφημίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τις πολυεθνικές της χώρας ως σημαντική ευκαιρία για οικονομική ώθηση σε μια καίρια χρονιά, ειδικά από τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία δεν θεωρούνται καθόλου ευνοϊκά για τα μονοπώλια, αφού σύμφωνα με αυτά η γερμανική οικονομία το 2024 αναμένεται να έχει ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, δηλαδή τη χαμηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της. Διόλου τυχαία, έτσι, η γερμανική κυβέρνηση και τα μονοπώλια είδαν στη διοργάνωση του Euro 2024 μια ευκαιρία επανάληψης του μεγάλου «πάρτι» που είχε στηθεί το 2006 σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο με αφορμή την διοργάνωση του Μουντιάλ και είχε αποτελέσει πρώτης τάξης ευκαιρία να διαφημιστεί το τότε «θαύμα της γερμανικής οικονομίας». Κάτι που όπως αποδείχθηκε μετέπειτα αποτέλεσε και τότε μεγάλο μύθο, αφού ακόμα και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 η γερμανική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη ...0,0 ποσοστιαίων μονάδων.


Associated Press

Αυτήν τη φορά οι νέες προσδοκίες για «πάρτι» και η καλλιέργεια καινούργιων μύθων με αφορμή το Euro έμειναν στα χαρτιά για τη γερμανική κυβέρνηση και το κεφάλαιο της χώρας, με βάση τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση και τον αντίκτυπό της στην γερμανική οικονομία. Λίγες βδομάδες πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων, ειδικοί οικονομικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η πρώτη δημοφιλής ποδοσφαιρική διοργάνωση που φιλοξενεί η χώρα από το 2006, με εξαίρεση κάποιους τομείς όπως η Εστίαση και τα τουριστικά καταλύματα, δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο - πόσο μάλλον την ώθηση που ευελπιστούσαν κυβέρνηση και πολυεθνικές - στη γερμανική οικονομία. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου: «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να ...αναστατώσει θετικά τη γερμανική οικονομία. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα ευνοηθούν από μια μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία συνολικά». Η δε εκτίμηση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo είναι ότι το Euro πιθανώς θα ενισχύσει την οικονομία κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο «η επίδραση θα είναι μόνο βραχύβια» και ενόψει του επόμενου τριμήνου ενδέχεται να μην επιφέρει καμία ενίσχυση σε επίπεδο έτους.

Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο


Associated Press

Το «νόμισμα» των δυσοίωνων προβλέψεων για τον αντίκτυπο του Euro στη γερμανική οικονομία δεν είναι μονόπλευρο, βέβαια - έχει δύο όψεις, όπως έχει φανεί και σε παλιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις. Η άλλη όψη του αφορά τον λογαριασμό του «πάρτι», ο οποίος και σε ό,τι αφορά το Euro της Γερμανίας ετοιμάζεται να παραδοθεί στον λαό για την πληρωμή του, φορτώνοντάς του ένα ακόμα βάρος αμέσως μετά τη λήξη της διοργάνωσης: Ερχεται άλλωστε σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, με τη χώρα να έχει περάσει σε «οικονομία πολέμου» και να καταρτίζει προϋπολογισμούς λιτότητας και περικοπών, ενώ ήδη στη Γερμανία ένας στους πέντε κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανή ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, φορολεηλασία, πανάκριβα ενοίκια, ουσιαστική μείωση του εισοδήματος και απολύσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη Γερμανία το φετινό Euro αποτέλεσε μια ιδιαίτερα δαπανηρή διοργάνωση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις σ' αυτόν τον τομέα, καθώς το τελικό κόστος επηρεάστηκε από την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική συμβολή του γερμανικού κράτους στη διοργάνωση αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, βάσει και των τελευταίων αναθεωρήσεων. Σύμφωνα επίσης με τα επίσημα στοιχεία, οι 10 πόλεις της Γερμανίας που φιλοξενούν τους αγώνες του Euro θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 66 εκατ. ευρώ, περισσότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά ως κόστος. Με τις δυσοίωνες προβλέψεις που γίνονται σε ό,τι αφορά τα αναμενόμενα έσοδα, το πλέον σίγουρο είναι ότι τα έξοδα δύσκολα θα καλυφθούν από τους τουρίστες - φίλους των Εθνικών ομάδων που θα επισκεφτούν τις γερμανικές πόλεις, αφήνοντας μια σειρά «τρύπες» στον προϋπολογισμό των τελευταίων, μετά το τουρνουά. Και η «λύση» της μετακύλισης του κόστους αυτού στους δημότες των εν λόγω πόλεων, με αύξηση δημοτικών τελών, άνοδο του κόστους υπηρεσιών κ.λπ., φαντάζει κάτι παραπάνω από βέβαιη την επόμενη μέρα...


Associated Press


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ