Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής

Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Παφίλης, και πριν αναφερθεί στους στόχους και στις επιδιώξεις της ΝΑΣ, δεν παρέλειψε να κάνει και μια σύντομη αναφορά για τη σημερινή τραγική παγκόσμια κατάσταση, όπου η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων εντείνει την επιθετικότητά της στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Ο ίδιος είναι εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και σε καθημερινή βάση έρχεται σε επαφή με κινήματα απ' ολόκληρο τον πλανήτη, κινήματα που αμφισβητούν τη συγκεκριμένη πολιτική. Εξάλλου η κοινή δράση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, αποτέλεσε και το σπουδαιότερο στοιχείο για τη συμπόρευση των δυο παρατάξεων.

Στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές «γίνονται σε μία περίοδο μεγάλης όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη της ΝΔ αλλά και άλλων δυνάμεων μετατρέπει την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». Μπροστά στις κάλπες των εκλογών του Οκτώβρη, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, «βρίσκονται δύο μεγάλες πολιτικές επιλογές για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα: θα δώσουν την ψήφο τους στους συνδυασμούς που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό και που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν αρμονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σήμερα εμφανίζονται δήθεν να συγκρούονται ή θα στηρίξουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία που αντιστάθηκε με συνέπεια στο παρελθόν και σήμερα αποτελεί την προοπτική στην κατεύθυνση της ανατροπής της;».

Καρπός κοινής δράσης

Η ΝΑΣ, τόνισε σ' άλλο σημείο ο Θ. Παφίλης, «με τη σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της συμπόρευσης των δύο παρατάξεων, της Δημοκρατικής Κοινωνικής Κίνησης και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Είναι ο καρπός και το αποτέλεσμα κοινής δράσης αυτών που την αποτελούν, στα μικρά και μεγάλα μέτωπα των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καρπός και αποτέλεσμα της κοινής δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα ειρήνης, στο κίνημα προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών και άλλων κινημάτων. Δεν είναι λοιπόν ένας ευκαιριακός συνδυασμός για να αθροίσει ψήφους στις εκλογές. Η ΝΑΣ δεν είναι δημιούργημα συμφωνίας κορυφών, ούτε μία πλασματική ενότητα παρατάξεων. Εχει δοκιμαστεί στα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολίες του αγώνα και της πάλης. Σ' αυτή την πορεία οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη ΝΑΣ και όσες ακόμα συμπορευτούν μαζί μας αναπτύσσοντας κοινή δράση οικοδόμησαν κοινή αντίληψη, έχουν επεξεργαστεί κοινούς και βαθύτερους στόχους. Εχει συναντηθεί και αγωνιστεί με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και καιροσκοπισμούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική λογική».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «η ΝΑΣ σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, κατανοώντας τις δυσκολίες, δεν υποτάχθηκε σε αυτές. Προωθεί την αντίληψη πως ο λαϊκός παράγοντας μπορεί και πρέπει να μπει στο προσκήνιο, να πρωταγωνιστήσει, να δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή. Δεν υποκρίνεται ούτε αποφεύγει να θέσει το κεντρικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, που είναι η γενικότερη πολιτική, η οποία δεν επιδρά απλά, ούτε επηρεάζει, αλλά καθορίζει ακόμη και με την τελευταία λεπτομέρεια τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Από αυτή την άποψη για μας η Αυτοδιοίκηση αποτελεί σοβαρό μέτωπο πάλης, όταν συνδέεται και συμπορεύεται με το λαϊκό κίνημα στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.

Η ΝΑΣ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για μία δήθεν ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με τη δική της αυτοτέλεια μέσα σε ένα καθεστώς αντιλαϊκής πολιτικής αλλά πιστεύει πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην ανατροπή της με τη σύγκρουση την απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο, τον αγώνα μαζί με το λαό, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων».

Στην πρώτη γραμμή...

Η απόφαση συνεργασίας των δύο κινήσεων, τόνισε ο ομιλητής, «αποτελεί το ξεκίνημα μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου που έχει στόχο να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες που επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Να συμβάλλουμε έτσι στην οικοδόμηση ενός ευρύτερου λαϊκού ρεύματος που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Αυτή την ενότητα επιδιώκουμε και καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλοι όσοι επέλεξαν ή επιλέγουν την άρνηση της σημερινής πολιτικής, την προοπτική ενός άλλου δρόμου σε όφελος του λαού και όχι της πλουτοκρατίας. Εμείς επιδιώκουμε ενότητα για την ανατροπή και όχι ενότητα για τη διαχείριση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους και την ενίσχυση της ΝΑΣ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται μαζί τους και δε θα βρίσκεται απέναντί τους. Συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ