Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέχρι το τέλος της βδομάδας τα «Πλήγματα Ακριβείας»

Εως τις 30 Ιούνη θα λειτουργεί η εικαστική έκθεση για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας», την οποία διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με την Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στην Αίθουσα Τέχνης του παλιού δημαρχείου Νεάπολης (Βενιζέλου 125).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις.

«Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να "ξερνούν φωτιά" στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με 2.300 αεροπορικές επιδρομές. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 3/4 ήταν άμαχοι και 400 παιδιά.

Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης για τα μελλοντικά τους σχέδια, για μια παγκόσμια κυριαρχία. Που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα έγκλημα στο όνομα τάχα της ειρήνης και της σταθερότητας, με πρόσχημα τις εθνοτικές διαφορές, στην αναζωπύρωση των οποίων είχαν συμβάλει καθοριστικά οι ίδιες δυνάμεις», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δεκάδες Ελληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμμετέχουν στην έκθεση.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 18.00 - 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ