Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥ
Το έργο του βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τους αγώνες του

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»

Η έκδοση «Σηματωροί προστάζουν μέτρο στους καιρούς» του Δημήτρη Δήμου παρουσιάστηκε στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα την Τετάρτη 26 Ιούνη.

Εκ μέρους του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής» την εκδήλωση άνοιξε η Φανουρία Βλάχου, ιστορικός τέχνης, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον προσανατολισμό των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» βρίσκεται και η ανάδειξη της τέχνης και των καλλιτεχνών που μέσα από το έργο τους υπηρετούν τον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού. Τέτοιο δείγμα είναι παλιότερες εκδόσεις, όπως «Τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου», «Η χαρακτική», αλλά και τρέχουσες, των τελευταίων ετών, όπως η «Farindola» του Τάκη Βαρελά και η έκδοση «Ηλίας Φέρτης. Ζωγραφική - Κατοχή και Αντίσταση».

Ο Νάσος Χαλκίδης, ζωγράφος και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, αναφέρθηκε στον τρόπο που εργάζονται κάποιοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Δήμου, οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα στηριζόμενοι στους σηματωρούς. Παίρνοντας ώθηση, δηλαδή, «από τα μηνύματα - σήματα που φτάνουν στο εργαστήριο από πολλές και διαφορετικές μεριές, από τη μνήμη βιωμάτων, των αφηγήσεων ιστορικών αγωνιστών».

Η Σαβίνα Λίτση, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, αναφερόμενη στο βιβλίο, είπε ότι δίνει ερεθίσματα για να συζητηθεί τι είναι η τέχνη, πώς ορίζεται από την οπτική γωνία της αστικής τάξης και πώς από εκείνη της εργατικής τάξης. Μιλώντας για τον δημιουργό Δημήτρη Δήμου, εντόπισε ότι «συνειδητά στρατεύεται στο πλευρό της εργατικής τάξης και αποτυπώνει τη δική της "Οδύσσεια" στη μάχη που δίνει, όχι απλά για επιβίωση, αλλά για ζωή με αξιοπρέπεια, μια ζωή άξια να την ζει κανείς, με όποιους αγώνες και θυσίες αυτό συνεπάγεται».

Από την πλευρά του, ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του ΟΣΔΕΕΤΕ και του ΔΣ του ΕΜΣΤ, στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε τη σημαντική πρωτοβουλία της «Σύγχρονης Εποχής» να παρουσιάζει έργα εν ζωή καλλιτεχνών, κίνηση που έχει σημασία στους δύσκολους καιρούς για τους καλλιτέχνες. Μιλώντας για τον Δημήτρη Δήμου και το έργο του, διαπίστωσε πως είναι ένας δημιουργός που αγαπάει τον τόπο του, αγαπάει τον λαό του, νοιάζεται γι' αυτόν, ζει μαζί του, εμπνέεται από αυτόν και επιστρέφει σε αυτόν ως ζώσα δράση, στρατευμένος στους κοινωνικούς και στους πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης στην περιοχή του, τη Θήβα.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Δήμου, ο οποίος ευχαρίστησε τη «Σύγχρονη Εποχή» και το ΚΚΕ. Για το έργο του είπε ότι είναι παιδί τωρινής ανάγκης και πιο συγκεκριμένα του 2008, όταν το Ισραήλ εισέβαλε για άλλη μια φορά στη Γάζα δολοφονώντας χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιλογή του να φτιάξει ένα εργαστήρι στον Παλαιό Προσφυγικό Συνοικισμό Θηβών, εκεί που οι πρόσφυγες του 1922 κυνηγήθηκαν από τους Παλαιοελλαδίτες αλλά άντεξαν, δημιούργησαν και παρήγαγαν πολιτισμό. Εξακολουθεί να είναι ένας τόπος που υποδέχεται ακόμα πρόσφυγες απ' όλο τον κόσμο, αφού οι ιμπεριαλιστικές ιδέες για ξαναμοίρασμα του κόσμου παραμένουν ζωντανές. Κλείνοντας είπε ότι το να γυρίσει πίσω τη ματιά του για να δει ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των κατατρεγμένων, έχει νόημα για να δει ποιοι θα σταθούν δίπλα τους και στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ