Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού.

Σημειώνεται στην Ερώτηση:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμες ειδικότητες, γεγονός που εμποδίζει την πλήρη, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του, καθώς είναι κλειστό σχεδόν το μισό (β' όροφος πλην τοιχογραφιών).

Συγκεκριμένα, το μόνιμο προσωπικό φύλαξης ανέρχεται σε μόλις 28 ημερήσιους φύλακες και 2 νυχτοφύλακες, ενώ το Μουσείο για να λειτουργήσει πλήρως χρειάζεται τουλάχιστον 108 ημερήσιους αρχαιοφύλακες και 6 νυχτοφύλακες. Παρότι υπάρχει τέτοια ανάγκη, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά απασχολεί εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις, σε βάρος των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων, που παραμένουν στη διαρκή ανασφάλεια της ανεργίας, όπως και σε βάρος της απρόσκοπτης λειτουργίας του Μουσείου. Για παράδειγμα, φέτος, καθυστερημένα, προσλήφθηκαν 38 εποχικοί ημερήσιοι φύλακες και 2 νυχτοφύλακες, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών.

Σοβαρά είναι και τα ζητήματα για το προσωπικό καθαριότητας. Από 1/1/2024 έως και 1/6/2024 το ΑΜΗ δεν διέθετε καθόλου προσωπικό καθαριότητας, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι ώστε να καλύπτονται όλοι οι χώροι (εργαστήρια, γραφεία, έκθεση). Επιπλέον, από 1/6/2024, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, έγινε με απευθείας ανάθεση σύμβαση για 7 μήνες με εργολαβική εταιρεία, που απασχολεί για το ΑΜΗ δύο καθαρίστριες (μία το πρωί και μία το απόγευμα), οι οποίες γίνονται "λάστιχο" για να ασκήσουν τα καθήκοντα καθαριότητας, που προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν για τα 4.850 τ.μ. του ΑΜΗ! Επιπροσθέτως, από το εργατικό δυναμικό του ΑΜΗ απουσιάζουν παντελώς ειδικότητες όπως μηχανολόγος μηχανικός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός και τεχνικός ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συχνές βλάβες στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις, π.χ. κλιματισμός, ανελκυστήρας κ.λπ., να καθυστερούν να επιδιορθωθούν, αλλά και να αφήνουν έκθετους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες σε πιθανώς επικίνδυνες καταστάσεις.

Η παραπάνω κατάσταση αποτυπώνει την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, που εντάθηκε με τη μετατροπή από την κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της, των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, ενάντια στον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο τους, υποτάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων, των tour operators κ.λπ.».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να στελεχωθεί εδώ και τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ