Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκπτώσεις» στην ακρίβεια με αλχημείες

Με κυβερνητική εντολή, η ΕΣΥΕ... κατάφερε να μειώσει τον Απρίλη στο 3,8% το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (ενώ ήταν πάνω από 4%) μεταφέροντας για το Μάη την επίπτωση του Δώρου Πάσχα, που καταβλήθηκε (και επιβάρυνε) τον Απρίλη

Σε αλχημείες κατέφυγε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει το κύμα ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά και πλήττει βάναυσα την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Ετσι, ενώ η κερδοσκοπία που κυριαρχούσε χάρη στην πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών, εντάθηκε με την εισαγωγή του ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει «λίφτινγκ» στον τιμάριθμο, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες στη Διεύθυνση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) να εμφανίσει μειωμένο - στα χαρτιά - τον επίσημο πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο επίσημος πληθωρισμός το μήνα Απρίλη, ξέφυγε και από το 4% που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα Μάρτη, τα «σαΐνια» της ΕΣΥΕ - υλοποιώντας σχετικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - κατάφεραν να τον... μειώσουν στα επίπεδα του 3,8%. Και τα κατάφεραν να εμφανίσουν μειωμένο τον πληθωρισμό, μεταφέροντας για το μήνα Μάη την επίπτωση που είχε στον τιμάριθμο το Δώρο Πάσχα, το οποίο ως γνωστό καταβλήθηκε τον Απρίλη και άρα η επίπτωση έπρεπε να υπολογιστεί εκείνο το μήνα.

Με την... απλή αυτή αλλαγή το 4,1%, πιθανόν και 4,2%, ο ρυθμός πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση μειώθηκε στο 3,8%. Αλλά ακόμα και με τις μηχανογραφίες της κυβέρνησης, το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και έχει γίνει υπεραισθητό στις τσέπες των καταναλωτών, δύσκολα συγκαλείπτεται. Ενώ ο γενικός δείκτης μεταξύ Απρίλη 2002 και 2001 «έτρεχε» με 3,8%, τα Είδη Διατροφής και μη Αλκοολούχα Ποτά αυξήθηκαν με 7,2%, τα Αλκοολούχα Ποτά και ο Καπνός κινήθηκαν στο διψήφιο ποσοστό αύξησης 11,8% και οι υπηρεσίες Υγείας αυξήθηκαν κατά 4,4%. Με λίγα δηλαδή λόγια ο πληθωρισμός βασικών ειδών και υπηρεσιών που καταναλώνονται από τα λαϊκά στρώματα, κινούνται με ρυθμούς διπλάσιους από το γενικό δείκτη τιμών.

Συνέχιση στην έξαρση της ακρίβειας στην αγορά, προδιαγράφει και ο δείκτης τιμών Χονδρικής του μήνα Μάρτη, ο οποίος μέσα σε ένα μόνο μήνα, ως προς το μήνα Φλεβάρη αυξήθηκε κατά 1,2%, έναντι ρυθμών αύξησης 0,4% και 0,9% τα δύο προηγούμενα έτη. Από αυτά και μόνο τα στοιχεία, μπορεί να κατανοήσει κανείς, τις εγκληματικές ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που έβαλε την υπογραφή της στη διαιώνιση της λιτότητας και στη χορήγηση ουσιαστικά μηδενικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το μήνα Απρίλη, ως προς το μήνα Μάρτη ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 0,8%, έναντι αυξήσεων 0,9% και 0,5% τα δύο προηγούμενα έτη. Ο μέσος δωδεκάμηνος δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,6%, έναντι αυξήσεων 3,3% και 2,5% τα δύο προηγούμενα έτη. Οι τιμές των πετρελαιοειδών ήταν αυξημένες το μήνα Απρίλη ως προς το Μάρτη. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 5,7% και της βενζίνης κατά 6,6%. Αντίθετα στο δωδεκάμηνο Απρίλη 02/01 οι τιμές στις βενζίνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 4,8%. Στη διάρκεια του έτους, σημαντικές αυξήσεις εμφανίζονται στα νωπά φρούτα (24,9%), στα νωπά λαχανικά (27,4%), στις νωπές πατάτες ( 29,4%), στον καπνό (13,3%), στα εισιτήρια των αεροπλάνων (11,8%), στα έλαια και τα λίπη ( 8,6%) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ