Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής στους 5 εκτελεσθέντες ήρωες του Ληξουρίου

Τη μνήμη των 5 ηρώων του ΚΚΕ και του απελευθερωτικού αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Σπύρου Αναλυτή, Αντώνη Ληξουριωτάτου, Βασίλη Ραλλάτου (πατέρα), Γαβρίλη Ραλλάτου (γιου) και Διονύση Ρατσιάτου, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής 80 χρόνια πριν (Ιούνιος 1944) στο Ληξούρι, τίμησαν με εκδήλωσή τους την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και μαχητικότητας κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια στον αρχικό τόπο ταφής των 5, στη θέση Αμμούσα Ληξουρίου, για να ακολουθήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης με ομιλία από τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος.

«Οι πέντε ήρωες της Αγίας Θέκλης έγραψαν μία από τις λαμπρές σελίδες ηρωισμού, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες, χιλιάδες μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα ξερονήσια και στις φυλακές, όλοι όσοι υπέφεραν από τους διωγμούς και τα βασανιστήρια», ανέφερε εισαγωγικά ο ομιλητής και επεσήμανε σε σχέση με το σήμερα:

«Ως ΚΚΕ οπλιζόμαστε με συμπεράσματα και πολύτιμα διδάγματα από τη θυσία και τη δράση τους. Για να μπορεί το Κόμμα μας να εκπληρώνει τα πολιτικά και επαναστατικά του καθήκοντα, για να γίνουμε πιο ικανοί σήμερα στην πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, τις αστικές κυβερνήσεις, πιο ικανοί στην οργάνωση και την καθοδήγηση της πάλης της εργατικής τάξης. Αντλούμε την αισιοδοξία μας από τις ματωμένες σημαίες μας, από τις σύγχρονες εκρηκτικές αντιθέσεις που δεν χωράνε στον παλιό κόσμο, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Εχοντας βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας όχι μόνο το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, το ΚΚΕ, η οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, ο καθοδηγητής των αγώνων της εργατική τάξης και του λαού μέχρι την τελική νίκη, είναι και θα είναι πάντα παρόν, δεν θα παραδώσει πότε τα όπλα».

Νωρίτερα ο Βαγγέλης Βαλλιάνος, στέλεχος του Κόμματος, μέσα από ιστορική αφήγηση αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των 5, ενώ την κεντρική ομιλία ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Πραγματοποιήθηκε επίσης κατάθεση στεφάνων στο μνημείο εκτέλεσης των 5 στην πλατεία Ληξουρίου, από την Αγγελική Τσώλου εκ μέρους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, τον Διονύση Αλιβιζάτο, Γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τον Γιώργο Σπυράτο εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και απογόνους των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με αντάρτικα τραγούδια από τον Στέλιο Μαγαλιό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ