Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαχητική κινητοποίηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος

Δυναμικό «παρών» χτες έξω από το αρμόδιο υπουργείο

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και αποζημιώσεις στο 100% στους πληγέντες απαίτησαν μαζικοί φορείς και σωματεία της Αττικής με κινητοποίησή τους χτες το απόγευμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Παρά τη βροχή, πολύς κόσμος διαδήλωσε έξω από το υπουργείο καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο. Για άλλη μια χρονιά από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα, έχουν καταστραφεί περιουσίες και οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών όπως και όλος ο λαός της Αττικής βλέπουν το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται. Για αυτό και μαχητικά διατράνωσαν «ως εδώ» με την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, με τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των Δασαρχείων, την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης.

Χαρακτηριστικά τα συνθήματα που βροντοφώναξαν: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», «Φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, η προστασία μας δεν παίρνει αναβολές», «Τώρα έργα αντιπυρικά ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά».

Το «παρών» έδωσαν σωματεία και φορείς από περιοχές που σχεδόν κάθε καλοκαίρι καίγονται καθώς είναι ανυπεράσπιστες. «Το έγκλημα των εγκλημάτων: Δασαρχείο Πάρνηθας 0 Δασεργάτες», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των φορέων δήμων Αχαρνών και Φυλής.


Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, άλλα στελέχη του Κόμματος και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ολοι στη μάχη για μέτρα προστασίας της ζωής μας

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου, Μάης Μεντής τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κυρίως για να απαιτήσουμε εδώ και τώρα έστω και την ύστατη ώρα, να παρθούν ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού και της περιουσίας του, του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας, που κυριολεκτικά βρίσκεται στο έλεος μιας πολιτικής και ενός συστήματος που κρίνει τα πάντα με τη λογική του κόστους - οφέλους, μιας πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή των εργαζομένων και του λαού».

Αφού αναφέρθηκε στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτη τη ζωή του λαού σε όλα τα επίπεδα, που δίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα πενταροδεκάρες για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, που δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των δολοφονικών σχεδίων του, πρόσθεσε πως «δεν ανεχόμαστε την ίδια ώρα που δεν έχουμε πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες, που τα δασαρχεία της χώρας δεν έχουν δασεργάτες και επιστημονικό προσωπικό, που την πρόληψη της πυροπροστασίας η κυβέρνηση την έχει μετατρέψει σε ατομική ευθύνη (...) την ίδια όμως στιγμή να βρίσκουν λεφτόδεντρα για να δίνουν 500.000 ευρώ την ημέρα για να στέλνουν φρεγάτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οπως επισήμανε «η πηγή όλων των προβλημάτων που ζούμε στο πετσί μας οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, γενικότερα ο απλός λαός σε όλα τα επίπεδα της ζωής του είναι η ίδια. Είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που θεωρεί κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε τον χειμώνα, να μην έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας και η υγεία να είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τα παιδιά μας να μπαίνουν σε σχολεία ανασφαλή χωρίς αντισεισμική θωράκιση και έλεγχο, οι εργάτες να αφήνουμε την τελευταία μας πνοή σε μεροκάματα του τρόμου χωρίς ούτε τις αυτονόητες συνθήκες προστασίας της ζωής μας».

Συνεχίζοντας απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, σε μαζικούς φορείς και Συλλόγους «να μπουν στη μάχη μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιάς, σε κάθε περιοχή ενάντια σε αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε για να σταματήσουμε την περιφρόνηση και την κατρακύλα της ζωής μας, να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές μέσα στην ίδια την κοινωνία μας».

Απαιτούμε πρόληψη, πυροπροστασία και αντιπλημμυρική θωράκιση

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Καράμπελας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαρνών και μέλος της Επιτροπής κατοίκων Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων, αφού αναφέρθηκε στις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, 2007, 2021, 2023, 2024 σημείωσε: «Οι ευθύνες για το έγκλημα είναι πολλές και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι ευθύνες διαχρονικά τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων, καθώς και των δημοτικών αρχών που βάζουν στο ζύγι του κέρδους τις ζωές μας, αφήνοντας υποστελεχωμένο το δασαρχείο, ένα δασαρχείο με 350.000 στρέμματα ευθύνης και 0 δασεργάτες!!!, και την Πυροσβεστική χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας.

Σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας δεν μπορεί να είναι τα ευχολόγια των υπεύθυνων η φωτιά να γυρίσει στα καμένα του 2021 ώστε να σβήσει ή τα μηνύματα του 112 τού "τρεχάτε ποδαράκια μου για να σωθείτε".

Ως σωματεία και φορείς του Μενιδίου χρόνια τώρα κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου τόσο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και του Δρυμού όσο και για τους οικισμούς στους πρόποδες, καταθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, πρόληψης για την περιοχή για το τι πρέπει να γίνει». Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μέσα στην καταστροφή με το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» κατέληξε:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να στελεχωθεί άμεσα το δασαρχείο της Πάρνηθας με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

Να ολοκληρωθούν επιτέλους τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας στην περιοχή με ευθύνη του κράτους για να μην πνιγούμε, έργα που ως άλλα γιοφύρια της Αρτας καρκινοβατούν δεκαετίες ολόκληρες, κάποια μάλιστα βασίζονται σε μελέτες πριν το 2007, όταν δηλαδή δεν είχε καεί το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας.

Εμείς οι επαγγελματίες κάτοικοι των Αχαρνών που ζούμε κάτω από την Πάρνηθα, ξέρουμε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι από το κακό μας ριζικό. Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να ζούμε με ασφάλεια και να απολαμβάνουμε τον απέραντο φυσικό πλούτο της περιοχής. Ξέρουμε επίσης και ποιοι στέκονται εμπόδιο σε αυτό.

Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας αφορά την ίδια μας τη ζωή και την υγεία μας.

Είναι υπόθεση όλου του λαού να μπει μαζικά στον αγώνα και να διεκδικήσει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Γι΄ αυτό καλούμε και όλους τους συλλόγους και τους φορείς να σταθούν δίπλα μας στα δίκαια αιτήματά μας».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Σταύρος Χριστίδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής, αφού σημείωσε ότι η κρατική αδιαφορία στη Δυτική Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο, υπογράμμισε πως τα μεγάλα συμβάντα των τελευταίων χρόνων (πλημμύρες και φωτιές), με τα τραγικά αποτελέσματά τους «ενισχύουν την ανησυχία για τους κινδύνους από ένα πιθανό Βιομηχανικό (Τεχνολογικό) Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης στο βεβαρημένο Θριάσιο. Παρ΄ όλα τα μεγάλα θανατηφόρα ατυχήματα στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, στην ΠΥΡΚΑΛ το 1995, στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου το 2015 κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει παρθεί από την πολιτεία για "δρόμους διαφυγής", "ενημέρωση κατοίκων και εργαζομένων". Ετσι το σύνθημα "τα κέρδη τους, οι ζωές μας" είναι η ωμή πραγματικότητα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι και εργοδοσία παζαρεύουν τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων».

Κατέληξε, λέγοντας: «Τα σωματεία πέρσι στις καταστροφικές πυρκαγιές έδωσαν μάχες με τους εργοδότες που ήθελαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέσα στις φλόγες και τους καπνούς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οργάνωσαν την αλληλεγγύη για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας και των άλλων περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές, πίεσαν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε οι εργοδότες να πάρουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απροστάτευτος από την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Τη συγκέντρωση στήριξαν η ΟΓΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ενωση ΕΒΕ Ασπροπύργου, οι Σύλλογοι Γυναικών Αχαρνών, Ανω Λιοσίων, Ασπροπύργου, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Ασπροπύργου, Φυλής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επί ποδός για την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας(2024-07-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για μέτρα αντιπυρικής προστασίας(2024-07-02 00:00:00.0)
Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής(2023-08-26 00:00:00.0)
ΩΣ ΕΔΩ! Εκαναν την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων(2023-07-21 00:00:00.0)
Νεκρός δασεργάτης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια(2022-11-11 00:00:00.0)
Mέτρα για την προστασία της Πάρνηθας(2022-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ