Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συγκέντρωση - συναυλία για τα χρυσωρυχεία

Με συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13 του Μάη, στις 9 το βράδυ, στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της Θράκης κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού που επιχειρούν να λειτουργήσουν οι εταιρίες «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» και «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ». Στη συναυλία θα συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Για την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας έχει οριστεί συμβολική τιμή πρόσκλησης στα 5 ευρώ.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Εβρου κατά της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Χρυσού και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Επιδιώκεται να διατρανωθεί σύσσωμη η αντίθεση του λαού της Ροδόπης και του Εβρου στα σχέδια των πολυεθνικών εταιριών που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Εβρου, έχει ήδη υποβάλει τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όμως ακόμη δεν έχει πάρει έγκριση. Ταυτόχρονα, εδώ και καιρό έχει ζητήσει άδεια επέκτασης των μεταλλευτικών ερευνών και σε άλλες περιοχές του νότιου Εβρου (Μεσήμβρια, Δίκελα και Πετρωτά). Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε από τη Νομαρχία. Και τώρα ιδιώτης που - πιθανά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρίας - εμφανίστηκε ως ο νέος ενδιαφερόμενος που υπέβαλε αίτηση για παραχώρηση δικαιωμάτων μεταλλευτικών ερευνών στα ίδια σημεία, προσθέτοντας επιπλέον και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσήμβριας.

Στο μεταξύ, η εταιρία επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα παλιά μεταλλεία του δημοσίου στην περιοχή και ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια επιστράτευσης εργατών.

Η «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Σαπών στη Ροδόπη έχει ήδη πάρει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε. Και τώρα αναμένει τη γνωμοδότηση της Νομαρχίας προκειμένου να προχωρήσει. Ο νομάρχης Ροδόπης όμως, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, αρνείται να φέρει για συζήτηση στο ΝΣ τη ΜΠΕ πριν τις επερχόμενες εκλογές στη ΝΑ και ΤΑ. Οι κάτοικοι που αγωνίζονται να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της εταιρίας, ζητούν από τη Νομαρχία να πάρει θέση τώρα και να τηρήσει την προηγούμενη δέσμευσή της για πολιτικό όχι στην επένδυση.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η διανομαρχιακή επιτροπή αγώνα, καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας και να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα πως δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση των σχεδίων που επεξεργάζονται κυβέρνηση και πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ