Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
«Πατριώτες για την Ευρώπη» η νέα εθνικιστική ευρωομάδα

Μια νέα εθνικιστική ευρωομάδα με την ονομασία «Πατριώτες για την Ευρώπη» δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες. Αποτελείται από 84 βουλευτές, που προέρχονται από 12 χώρες, ενώ επικεφαλής της εξελέγη ο πρόεδρος της γαλλικής «Εθνικής Συσπείρωσης», Ζορντάν Μπαρντελά. Πολλά από αυτά τα κόμματα συγκροτούσαν προηγουμένως την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID).

Η νέα ευρωομάδα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν και αναμένεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη, μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν επίσης το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPΟ) και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρ. Μπάμπις.

Πρόκειται για δυνάμεις που θεωρούνται πιο «φιλορωσικές», με την έννοια ότι εκφράζονται υπέρ ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ενώ έχουν διατυπώσει σκεπτικισμό για την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων, την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικής Ενέργειας κ.ά., ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε κράτους. Ο Ορμπαν είχε αποπεμφθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα τελευταία χρόνια ήταν εκτός ευρωομάδας.

Τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν ο Ολλανδός ακροδεξιός Γκ. Βίλντερς, ο Ιταλός επικεφαλής της «Λέγκα» Μ. Σαλβίνι, ενώ και το ισπανικό εθνικιστικό κόμμα «Vox» είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το ECR της Τζ. Μελόνι για να ενταχθεί στη νέα ευρωομάδα. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ομάδας, με 30 βουλευτές.

«Επειτα από μακρά περίοδο δουλειάς, η μεγάλη ομάδα των Πατριωτών, η οποία θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την αλλαγή του μέλλοντος αυτής της Ευρώπης, έρχεται σήμερα στη ζωή στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης της Μελόνι και υπουργός Μεταφορών.

Επίσης συμμετέχουν το «Vlaams Belang» (Φλάνδρα, Βέλγιο), το CHEGA (Πορτογαλία), το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, η Φωνή Λογικής (Ελλάδα) και η «Πρώτη Λετονία».

Νωρίτερα, στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε αναφερθεί σε υποτιθέμενα σχέδια του εθνικιστικού - ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να ιδρύσει ευρωομάδα με την ονομασία «Κυρίαρχοι», η οποία θα ζητά διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για «τερματισμό του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ