Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καμιά ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών

Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών
Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών
Διαδοχικές συναντήσεις είχαν την Τρίτη και την Τετάρτη τα ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν και δυσκολεύουν τη ζωή και το έργο των εκπαιδευτικών μέσα και έξω από το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν το σοβαρό ζήτημα της φτωχοποίησης που αντιμετωπίζει ο χώρος της Εκπαίδευσης, την άθλια οικονομική κατάσταση χιλιάδων εκπαιδευτικών που ζουν με 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα κατά μέσο όρο, τους δεκάδες χιλιάδες απολυμένους αναπληρωτές που ψάχνουν μεροκάματο για να συμπληρώσουν το επίδομα ανεργίας, τα 750 ευρώ με τα οποία αμείβεται ένας νεοδιόριστος, τις παραιτήσεις αναπληρωτών επειδή δεν αντέχουν το κόστος διαβίωσης γυρνώντας όλη την Ελλάδα χωρίς στήριξη σε στέγαση, σίτιση και μεταφορές. Απέναντι σε αυτά πρόταξαν την ανάγκη ικανοποίησης των σταθερών αιτημάτων σε σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών, με βάση και τις προτάσεις για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν καταθέσει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Φυσικά οι Ομοσπονδίες κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τις εγκυκλίους και τις απειλές προς τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη νόμιμα κηρυγμένη απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», για να εισπράξουν τη μονότονη επιμονή του υπουργείου ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και κάθε φορά θα προσφεύγει το υπουργείο στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία παράνομη!

Εγινε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών, της απουσίας αντισεισμικών ελέγχων, στους καθημερινούς τραυματισμούς εκπαιδευτικών και μαθητών, τους κίνδυνους από την απουσία ελέγχων, με ευθύνη του κράτους, την έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας και ελέγχους του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθιστώντας την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.

Τέθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα των διορισμών και της ανάγκης μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, αφού είναι προφανές ότι οι 10.000 διορισμοί που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες και πάλι θα υπάρχουν κενά στα σχολεία τον Σεπτέμβρη, ενώ ειδικά από την ΟΛΜΕ επισημάνθηκε ότι δεν υπήρξε διάλογος και αναλυτική ενημέρωση για τις πολλές οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα καταγγέλθηκε η πολιτική των απαράδεκτων συγχωνεύσεων τμημάτων σε διάφορες περιοχές, αντί για τη μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις.

Για τους αναπληρωτές ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία επιβεβαίωσε προκλητικά ότι τους θεωρεί εκπαιδευτικούς β' κατηγορίας, με την αιτιολογία ότι οι εργασιακές τους σχέσεις μοιάζουν με αυτές άλλων ελαστικά εργαζομένων σε άλλους κλάδους, αλλά και με το ακόμα πιο αποκαλυπτικό ότι η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ εμποδίζει μια σειρά δικαιώματα να κατοχυρωθούν.

Οι Ομοσπονδίες έθεσαν και μια σειρά ακόμα ζητήματα, όπως για νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο τη θωράκιση των εκπαιδευτικών από άδικες διώξεις, τα επείγοντα θέματα της στέγασης ιδιαίτερα των αναπληρωτών και νεοδιόριστων, με τις ντροπιαστικές εικόνες σε μεγάλα νησιά κάθε χρόνο, τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των σχολείων από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και πολλά άλλα, χωρίς να πάρουν όμως καμιά ουσιαστική απάντηση από το υπουργείο Παιδείας.

Ετσι, συσπειρωμένοι στις Ομοσπονδίας και τα σωματεία τους οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν και τη νέα σχολική χρονιά να κρατήσουν όρθια τα σχολεία απέναντι στην αντιεκπαιδευτική, αντιπαιδαγωγική πολιτική της κυβέρνησης, διεκδικώντας δυναμικά και συλλογικά όσα έχουν ανάγκη, αγκαλιάζοντας κάθε πρωτοβουλία που λειτουργεί προωθητικά στην προάσπιση και τη διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ