Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πάνοπλοι στρατιώτες παραμένουν στους δρόμους

Με φόντο την όξυνση ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Νότια και Ανατολική Ασία, δρόμοι του Μπανγκλαντές συνέχιζαν και χτες να είναι γεμάτοι πάνοπλους στρατιώτες, με φόντο τις πολυήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στις ποσοστώσεις που η κυβέρνηση Χασίνα επιδίωξε να επαναφέρει στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι και χτες πάνω από 100 άτομα είχαν σκοτωθεί (στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές) με ορισμένα ρεπορτάζ να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων ακόμα και σε πάνω από 140 - επίσημη ενημέρωση ωστόσο δεν είχε γίνει.

Η κυβέρνηση απάντησε με απαγόρευση συγκεντρώσεων και έθεσε σε «θέσεις μάχης» αστυνομία και όλα τα σώματα ασφαλείας, απέναντι σε όσους κατήγγειλαν τα μέτρα της και ζητούσαν αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο.

Την Κυριακή, το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας με βάση την οποία η κυβέρνηση επανέφερε τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι για το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν θα ισχύουν οι προτεινόμενες ποσοστώσεις.

Χτες, εκπρόσωποι οργανώσεων που πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις όπως οι «Φοιτητές ενάντια στις Διακρίσεις» ανακοίνωσαν αναστολή διαδηλώσεων για 48 ώρες, ζητώντας από την κυβέρνηση «να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των φοιτητών διαδηλωτών». Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμα την απελευθέρωση εκατοντάδων συλληφθέντων, αλλά και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια που οι αρχές έκλεισαν στο όνομα της «τάξης», προειδοποιούν δε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ανισούλ Χουκ, επέκρινε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει «χάσει τον έλεγχο» στη χώρα και κατηγόρησε ως «υποκινητές» των διαδηλώσεων τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης (όπου κυριαρχεί το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές - BNP) που - είπε - κατέστρεψαν «τα σύμβολα της ανάπτυξης του Μπαγκλαντές». Την περασμένη βδομάδα η αστυνομία εισέβαλε και στα κεντρικά γραφεία του BNP, συλλαμβάνοντας μέλη του με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε πυρπολισμούς και άλλες βιαιοπραγίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ