Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Πίσω από τις «αγιογραφίες» για τον Μπάιντεν...

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ακολούθησαν μια σειρά από «αγιογραφίες» και εγκώμια, από ηγέτες του ευρωατλαντικού μπλοκ και συμμάχων του, ιδιαίτερα από τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία, καθώς και από ΜΜΕ των αντίστοιχων χωρών, μεταξύ αυτών και στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, πέρα από τα εγκώμια στον Μπάιντεν, το μπαράζ αυτό προσπαθεί να «ξεπλύνει» ουσιαστικά την ίδια την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στους λαούς, όπως και τον ρόλο των δήθεν «προοδευτικών» αστικών κυβερνήσεων.

Σε όλη τη διάρκεια της (πάνω από μισό αιώνα) πολιτικής του καριέρας, ο Μπάιντεν υπήρξε σταθερό «πρωτοπαλίκαρο» των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, ως μέλος του Κογκρέσου ψήφισε υπέρ όλων των «δυτικών» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και γενικότερα στα Βαλκάνια, όπως και υπέρ των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ο ίδιος προσωπικά επαιρόταν ότι πίεζε τον πρώην Πρόεδρο Μπ. Κλίντον να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία, στήριξε όλα τα προσχήματα για τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και ως αντιπρόεδρος του «προοδευτικού» πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στήριξε τους πολέμους σε Συρία και Λιβύη.

Εβαλε γερά «πλάτες» σε όλα τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, πολύ περισσότερο στη γενοκτονία στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας και αμέτρητες βόμβες, πυρομαχικά, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη στο κράτος - δολοφόνο. Τη στιγμή που έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τον χαμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων, ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του δεν διστάζουν να παζαρέψουν με πλούσιες χώρες του Κόλπου ακόμη μία συμφωνία του Αβραάμ, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν προώθησε, όπως και οι προκάτοχοί του, την παραπέρα διεύρυνσή του, πίεσε και αυτός για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών. Αλλωστε, ως γερουσιαστής ο Μπάιντεν ήδη από τη δεκαετία του 1990 υποστήριξε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ρίχνει δεκάδες δισ. δολάρια για τη στρατιωτική στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι, προκειμένου να προωθηθεί η γεωπολιτική ατζέντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Ο Μπάιντεν, όπως και ο Τραμπ, υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», συνέχισε ακάθεκτα την όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, με στρατιωτική στήριξη στην Ταϊβάν, με την προώθηση των σχεδίων για το «ασιατικό ΝΑΤΟ», με κυρώσεις εναντίον της Κίνας, επιβολή τεράστιων δασμών κ.ο.κ. με στόχο την εξασφάλιση της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ.

Εντός των συνόρων, ο Μπάιντεν έδωσε «τα ρέστα» του σε κατασκευαστικά και τεχνολογικά μονοπώλια και σε εταιρείες «πράσινης οικονομίας», μεταξύ άλλων υπογράφοντας τον Μάρτιο του 2021 νόμο για ένα τεράστιο πακέτο «ανάκαμψης της οικονομίας» από την πανδημία, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, προσέφερε τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις εκατοντάδων δισ. για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, υδρογόνου ή ηλιακών συλλεκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, για τον αμερικανικό λαό δεν «περίσσεψαν» ούτε τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά το 2020, όπως οι υποσχέσεις του για το κατώτατο ωρομίσθιο κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της επίθεσης στον αμερικανικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου (2022-01-22 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιδραστικές δυνάμεις που γεννούν και αξιοποιούν (2021-08-17 00:00:00.0)
Αναδιάταξη δυνάμεων με το βλέμμα στη διαπάλη με την Κίνα (2021-04-17 00:00:00.0)
Το Αφγανιστάν και οι «νέες προκλήσεις» (2021-04-16 00:00:00.0)
Σχεδιάζει άξονα έναντι της Κίνας με περιτύλιγμα «συμμαχίας των δημοκρατιών» (2021-03-27 00:00:00.0)
Προκλήσεις Μπάιντεν (2014-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ