Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σχεδιάζει άξονα έναντι της Κίνας με περιτύλιγμα «συμμαχίας των δημοκρατιών»

Με το περιτύλιγμα της «συμμαχίας των δημοκρατιών» απέναντι στα «αυταρχικά κράτη» ντύνει η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν την προσπάθειά της να αναθερμάνει και να ενισχύσει συμμαχίες σε Ευρώπη - Ασία - Ειρηνικό, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Το μοτίβο αυτό επαναλάμβανε διαρκώς την Πέμπτη από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την ανάληψη της διακυβέρνησης, την ίδια μέρα που συμμετείχε ως καλεσμένος και στην τηλε-Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα μία σύνοδο της «συμμαχίας των δημοκρατιών», έναντι της Κίνας, χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του «άνθρωπο έξυπνο» που ωστόσο «δεν έχει ούτε ένα κόκαλο δημοκρατίας στο σώμα του».

Αναφορικά με την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο φόντο των συνεχιζόμενων ενδο-αφγανικών συνομιλιών για την «επόμενη μέρα» αλλά και αντιδράσεων εντός του ΝΑΤΟ για «έλλειψη συντονισμού» με τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η προθεσμία της 1ης Μάη» για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον προκάτοχό του.

Στα εσωτερικά, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας, οι σχετικές προσαρμογές στη φορολογική πολιτική και το γιγαντιαίο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» κ.ο.κ., για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Προσπάθησε μάλιστα να παρουσιάσει τα νέα πακέτα στήριξης των μονοπωλίων ως πιο «δίκαια» σε σχέση με αυτά που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι κινήσεις και δηλώσεις των Δημοκρατικών «ενθάρρυναν» την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει», ότι πάντα τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται οι ροές και ότι «στέλνουμε πίσω τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών που έρχονται».

Σε ό,τι αφορά τέλος το αν ο ίδιος θα διεκδικήσει δεύτερο χρίσμα το 2024, ανέφερε ότι «το σχέδιό μου είναι να είμαι υποψήφιος για επανεκλογή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ