Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ - ΗΠΑ
Συγκρότησαν «Ομάδα Εργασίας για την Ακτοφυλακή»

Με φόντο την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση «Ομάδας Εργασίας για την Ακτοφυλακή» υπέγραψαν οι αρχές της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ, σε μία ακόμα επιλογή που βεβαιώνει την πολύπλευρη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας (το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε συνεργασία άλλης χώρας αυτοτελώς με την Ταϊπέι, αφού θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της κινεζικής επικράτειας).

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας η Σιάο Μπ Κιμ, επικεφαλής της Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (TECRO - θεωρείται η ντε φάκτο πρεσβεία της Ταϊβάν στις ΗΠΑ), εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα Ομάδα Εργασίας «οι δύο πλευρές θα οικοδομήσουν μία ισχυρότερη συνεργασία και θα συνεισφέρουν από κοινού και ακόμη περισσότερο σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού». Η ίδια πρόσθεσε πως η Ταϊπέι είναι «έτοιμη και διαθέσιμη να κάνει περισσότερα στον θαλάσσιο τομέα».

Το δε «Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν» - που θεωρείται ότι εκτελεί χρέη αμερικανικής πρεσβείας στο νησί - ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «τη γεμάτη σημασία συμμετοχή και τις συνεισφορές της Ταϊβάν σε ζητήματα παγκόσμιας ανησυχίας, περιλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας».

Η συμφωνία Ουάσιγκτον - Ταϊπέι υπεγράφη με φόντο τον νόμο που ενέκρινε στις αρχές της χρονιάς η κινεζική κυβέρνηση, προβλέποντας «ενεργότερη» ανάμειξη της Ακτοφυλακής στην υπεράσπιση των εδαφικών και άλλων διεκδικήσεων της χώρας. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος αναγνωρίζει στην κινεζική Ακτοφυλακή τη δυνατότητα να «αναλαμβάνει δράση» όταν «διακυβεύονται παράνομα η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η θαλάσσια δικαιοδοσία» της Κίνας.

Για τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) αντιδρούν και άλλες χώρες της περιοχής, με τις οποίες το Πεκίνο διαφιλονικεί για τμήματα της ΝΚΘ. Το τελευταίο 48ωρο, οι Φιλιππίνες αλλά και το Βιετνάμ κάλεσαν ξανά την Κίνα να αποσύρει δεκάδες πλοία που εμφανίστηκαν κοντά στους υφάλους Γουίτσουν και Ντα Μπα Ντάου αντίστοιχα, σχετικά με τους οποίους οι δύο χώρες θεωρούν ότι βρίσκονται εντός των χωρικών τους υδάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ