Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ SIPRI
«Εκτοξεύτηκαν» οι εισαγωγές εξοπλισμών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων - Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα

Περισσότερο από το 1/3 του στρατιωτικού εξοπλισμού που πωλήθηκε παγκοσμίως την πενταετία 2016 - 2020 προήλθε από τις ΗΠΑ, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη εξαγωγέα όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI.

Συγκεκριμένα, το 37% των όπλων που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο την περίοδο αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό σε 96 χώρες, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (2011 - 2015). Οι μισές πωλήσεις αμερικανικών όπλων είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει το 1/4 των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού το διάστημα 2016 - 2020 σημείωσε μείωση για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2001 - 2005. «Ωστόσο την ίδια ώρα, ακόμη και στο απόγειο της πανδημίας το 2020, αρκετές χώρες υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ο ερευνητής του SIPRI, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών «F-35» και drones, ενώ σε αγορές πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Η Ρωσία είναι η 2η μεγαλύτερη εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 1/5 παγκοσμίως. Η Μόσχα την προηγούμενη πενταετία πούλησε όπλα σε 45 χώρες, με περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της να πηγαίνουν στην Ινδία, στην Κίνα και την Αλγερία.

Τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας είναι η Γαλλία, η οποία υπέγραψε την προηγούμενη πενταετία μεγάλα συμβόλαια με την Ινδία, την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το SIPRI.

Την πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων ολοκληρώνουν η Γερμανία και η Κίνα. Το Πεκίνο παρείχε όπλα σε 51 χώρες, όμως πολλές αγορές είναι κλειστές για τα κινεζικά όπλα - όπως αυτές της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας - στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Εκτός από τις ΗΠΑ, προμηθεύεται εξοπλισμό από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Συνολικά, οι χώρες της Μέσης Ανατολής αύξησαν κατά 25% τις εισαγωγές όπλων το διάστημα 2016 - 2020 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, με τη Σαουδική Αραβία να τις αυξάνει κατά 61% και το Κατάρ κατά 361%.

Καθρεφτίζοντας τη σημασία που αποκτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και η άνοδος της Κίνας, η Ασία και η Ωκεανία ήταν οι περιοχές που εισήγαγαν τα περισσότερα όπλα, λαμβάνοντας το 42% όσων πουλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ινδία, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα και Πακιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ