Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αφετηρία της Χάρις με δεκάδες εκατ. δολάρια και τις «πλάτες» της ηγεσίας των Δημοκρατικών

«Φιλολαϊκό» προσωπείο, με αναμάσημα ανεκπλήρωτων προεκλογικών εξαγγελιών από το 2020, επιχειρεί να φορέσει η Χάρις
«Φιλολαϊκό» προσωπείο, με αναμάσημα ανεκπλήρωτων προεκλογικών εξαγγελιών από το 2020, επιχειρεί να φορέσει η Χάρις
Με τη συγκέντρωση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην εκστρατεία της μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και με την ταχύτατη στήριξη σχεδόν όλης της ηγεσίας των Δημοκρατικών - στοιχεία ενδεικτικά για την επιλογή των κυριότερων τμημάτων του αμερικανικού κεφαλαίου που κάνουν «μπίζνες» με αυτόν τον πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος - η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ξεκίνησε ουσιαστικά χθες την προεκλογική της εκστρατεία ως υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Τυπικά το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Χάρις θα πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία των περίπου 3.800 κομματικών αντιπροσώπων, με αμερικανικά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς της περίπου 2.500 αντιπρόσωποι.

Παράλληλα, υπέρ της Χάρις έχουν ήδη ταχθεί εκτός του νυν Προέδρου Τζο Μπάιντεν και όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, π.χ. η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, οι επικεφαλής του κόμματος στο Κογκρέσο Τσακ Σούμερ και Χακίμ Τζέφρις, μια σειρά κυβερνήτες Πολιτειών κ.ά.

Σημαντικό ατού για τη Χάρις, άλλωστε, και ενδεικτική του υπέρ της κλίματος, ήταν η σημαντική χρηματοδότηση της εκστρατείας της με δεκάδες εκατ. δολάρια τα οποία συγκέντρωσε κυρίως μέσω μίας «κλειστού κύκλου» εκδήλωσης που πραγματοποίησε, από το βράδυ της Κυριακής έως το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονα παζάρια στο παρασκήνιο γύρω από τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς μαζί με την Χάρις.

Σε ό,τι αφορά τον «τόνο» της προεκλογικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει έναντι του Τραμπ, η Χάρις έδωσε μια πρόγευση προχτές το βράδυ, μιλώντας σε στελέχη του επιτελείου της στο Ντέλαγουερ, όπου θύμισε το βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο του Ντ. Τραμπ και τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις εναντίον του. «Η Κάμαλα Χάρις έχει ορθώσει ανάστημα απέναντι σε απατεώνες και εγκληματίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πρώτες ανακοινώσεις του προεκλογικού επιτελείου της Χάρις τη Δευτέρα.

Στην προεκλογική εκδήλωση στο Ντέλαγουερ η Χάρις υποστήριξε ότι σκοπεύει «να ενώσει το κόμμα και το έθνος» και να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβρη.

Χθες δε, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μιλγουόκι, η Χάρις επιχείρησε να φορέσει και «φιλολαϊκό» προσωπείο, επαναφέροντας μια σειρά εξαγγελίες του διδύμου Μπάιντεν - Χάρις από τις εκλογές του 2020, καμία από τις οποίες δεν υλοποιήθηκε στην πράξη, όπως «οικογενειακή άδεια μετ' αποδοχών», «προσιτή υγειονομική περίθαλψη», «προσιτή παιδική φροντίδα», «συνταξιοδότηση με αξιοπρέπεια» κ.ά.

Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τους τελευταίους μέσους όρους που δίνουν το «Decision Desk HQ» και η εφημερίδα «The Hill» ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 47% έναντι 45% (το προηγούμενο διάστημα ήταν μπροστά με με 46% έναντι 43,5% του Μπάιντεν).

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ipsos» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου «Reuters», τη Δευτέρα και την Τρίτη (μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν) η Χάρις προηγούνταν του Τραμπ με 44% έναντι 42%.

Οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, μιλώντας στη Βιρτζίνια προχτές το βράδυ, εκτίμησε ότι η Χάρις είναι «ένα εκατομμύριο φορές χειρότερη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν». Πρόσθεσε πως η ίδια «έβαλε την υπογραφή της σε καθεμία από τις αποτυχίες του Τζο Μπάιντεν και είπε ψέματα για τη νοητική υγεία του ώστε να υπηρετήσει ως Πρόεδρος».

Αμφισβήτησε δε ευθέως την ικανότητα του Μπάιντεν να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του, τονίζοντας πως αν είναι ακατάλληλος για υποψήφιος Πρόεδρος, είναι ακατάλληλος και να συνεχίσει να διατελεί Πρόεδρος της χώρας.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χτες πως ο Μπάιντεν θα κάνει διάγγελμα σήμερα Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόσυρσή του από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» αντέδρασε σε δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή του Οχάιο, Τζορτζ Λανγκ, ο οποίος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων, Τζ. Ντ. Βανς, προέβλεψε την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις προεδρικές εκλογές: «Αν χάσουμε, θα χρειαστεί εμφύλιος πόλεμος για να σωθεί η χώρα. Και θα σωθεί. Είναι το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Δεν μπορείτε να αγαπάτε τη χώρα μας μόνο όταν κερδίζετε. Ελάτε να λύσουμε τα προβλήματά μας με δημοκρατικές διαδικασίες και να εκλέξουμε την Κάμαλα Χάρις επόμενη Πρόεδρο των ΗΠΑ», ήταν η απάντηση του Μπάιντεν μέσω της «Χ».

Ο σάλος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερουσιαστή του Οχάιο τον ανάγκασε να τις πάρει πίσω, με την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Τα σχόλια που έκανα νωρίτερα σήμερα, σε συγκέντρωση στο Μίντλταουν, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις απόψεις μου».

  • Την παραίτησή της ανακοίνωσε χτες η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσίτλε, έπειτα από την παραδοχή της για λάθη της υπηρεσίας στις 13 Ιουλίου, όταν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια απέτυχε να αποτρέψει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ