Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Την παράδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία καταγγέλλει το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού

Απάντηση στις προσπάθειες εμπορευματοποίησης του πολιτισμού έδωσαν με την απεργιακή τους κινητοποίηση στην Ακρόπολη, το πρωί της Κυριακής, αρχαιοφύλακες ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με αφορμή την παράδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία και τις εξελίξεις που δρομολογούνται και στο ζήτημα της φύλαξης, ανέδειξαν πως ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, αντιτάσσοντας στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και των εργολαβιών την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών.

«Η παράδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία δεν είναι μια τυχαία κίνηση. Είναι το άνοιγμα της Κερκόπορτας για την άλωση των αρχαιολογικών χώρων από εργολάβους, το πρώτο κρίσιμο βήμα για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Για να τελειώνουν με τους αρχαιοφύλακες και την ειδικότητά τους και να φέρουν παντού εργολαβίες σεκιούριτι, όπως δείχνει και το πρόσφατο σχετικό αίτημα της διοίκησης του Αρχαιολογικού Μουσείου για την ...ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης.

Είναι η εφαρμογή στην πράξη του γενικού σχεδιασμού του υπουργείου να τελειώνει με όλες τις ειδικότητες και να τα παραδώσει όλα σε εργολάβους. Να κάνει τον Πολιτισμό εμπόρευμα, προνόμιο για τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν χρήματα, στον δρόμο που χάραξαν και οι prive ξεναγήσεις στην Ακρόπολη», τονίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τις εξελίξεις.

Μαζική και με παλμό ήταν η απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής, με συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων της Ακρόπολης, με την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για τις αρνητικές εξελίξεις, συνθήματα και σφυρίχτρες, με τους εργαζόμενους να αψηφούν τα κάθε λογής εμπόδια στην πραγματοποίησή της και να εκφράζουν την αγανάκτηση απέναντι στην εμπορευματοποίηση, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η κινητοποίηση έγινε μετά από σύσκεψη του Σωματείου με ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς και νέα σύσκεψη έγινε και μετά το τέλος της κινητοποίησης, όπου αποφασίστηκε κήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων σε αγωνιστική εγρήγορση, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πολιτισμού.

Οπως σημειωνόταν και στο κάλεσμα του Σωματείου μπροστά στην προχτεσινή απεργία, «η δική μας έγνοια, ως Σωματείο, δεν είναι να μπουν αξιοκρατικοί κανόνες και κριτήρια στο ξεπούλημα, αλλά να το ακυρώσουμε! Να μπει τέλος στην πολιτική της αρπαχτής, που απαξιώνει και εκποιεί τον Πολιτισμό, τον εκφυλίζει ως εμπόρευμα προς αγοραπωλησία. Ως Διοίκηση του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορούμε να βάλουμε φρένο σε όσους λειτουργούν σαν πλασιέ των εργολάβων» και προσθέτουν ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τη δύναμή τους. Αρκεί να την συνειδητοποιήσουν και να την δοκιμάσουν στην πράξη! Να γυρίσουν πλάτη στους επαγγελματίες σωτήρες, στις απατηλές υποσχέσεις για βόλεμα, στη μιζέρια και τη μοιρολατρία ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα, την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση - αυτή είναι η δική μας δύναμη! Να δουν το Σωματείο ως εργαλείο για μάχες και να πυκνώσουν τις γραμμές του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ