Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προχωρά την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της καθαριότητας

Καταγγέλλουν η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 24 Ιούλη, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 8.220.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση σκοπιμότητας η σύμβαση χωρίζεται σε 3 αντικείμενα υπηρεσιών: α) Το μηχανοκίνητο σάρωμα των οδών. Θα χρησιμοποιηθούν από την ιδιωτική εταιρεία 6 σάρωθρα και 6 χειριστές. Προϋπολογισμός 4.357.779,68 ευρώ. β) Το πλύσιμο κάδων για 60 μέρες ανά έτος. Θα χρησιμοποιηθούν 2 καδοπλυντήρια, ένας οδηγός και ένας εργάτης. Προϋπολογισμός 350.236,92 ευρώ. γ) Συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων. Προϋπολογισμός 3.511.983,40 ευρώ. Θα χρησιμοποιηθούν 4 φορτηγά, 4 οδηγοί και 4 εργάτες.

Δηλαδή, συνολικά για 12 οχήματα - μηχανήματα καθαριότητας και 18 εργαζόμενους που θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες προϋπολογίζουν για 4 χρόνια 8.220.000 ευρώ.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη Διοίκηση ότι «δίνει εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες τη στιγμή που από την υπηρεσία καθαριότητας λείπουν και απλά αναλώσιμα υλικά, τα εργοτάξια παραμένουν σε άθλια κατάσταση και δεν χορηγούν ούτε σαπούνι για να πλύνουν οι εργαζόμενοι τα χέρια τους.

Σημειώνει επίσης ότι τα "καλά" των ιδιωτικοποιήσεων φάνηκαν και τα προηγούμενα χρόνια. "Τα "ελλείμματα" που δήθεν ψάχνει η διοίκηση Αγγελούδη είναι τα υπέρογκα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών. Κοντά στα 10.000.000 ευρώ για συντηρήσεις οχημάτων την περασμένη 4ετία και υπήρχαν και υπάρχουν μέρες με έλλειψη οχημάτων, εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες στη διεύθυνση Πρασίνου που καταστρέψανε το πράσινο της πόλης κ.ά.».

Και καλεί τους εργαζόμενους με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, στάσεις εργασίας και απεργία να αποτρέψουν τη συνέχιση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στην υπηρεσία καθαριότητας.

«Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης

Για ξεκάθαρη επιλογή της διοίκησης Αγγελούδη να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες της καθαριότητας προς όφελος των εργολάβων, αντί να ενισχύσει με προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια μέσων, μηχανημάτων, ανταλλακτικών κ.λπ. την υπηρεσία του δήμου, κάνει λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιλογή που είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου, που έφεραν την καθαριότητα της πόλης σε αυτήν την κατάσταση. Γι' αυτό πάει πολύ να ακούμε τώρα, που ψηφίστηκε η ιδιωτικοποίηση, «κλαψουρίσματα» από παρατάξεις που έχουν στηρίξει έμπρακτα στο παρελθόν την ιδιωτικοποίηση.

Αλλωστε, και οι τρεις σωματοφύλακες (Αγγελούδης, Ζέρβας, Πέγκας) της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου αλλά «διαφωνούν» στον τρόπο, στα επουσιώδη δηλαδή.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» θυμίζει ότι στη 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στις 29/4/2024 με την ερώτηση - παρέμβασή της «αποκάλυψε επακριβώς τα σχέδια της διοίκησης για την ιδιωτικοποίηση αυτών των συγκεκριμένων υπηρεσιών της καθαριότητας και παράλληλα έθεσε ως αντίλογο - αντιπρόταση, τα 13 εκατομμύρια ευρώ που πανηγύριζε ο δήμαρχος ότι εξασφάλισε από την κυβέρνηση της ΝΔ, να μην πάνε σε εργολάβους αλλά στην ενίσχυση της υποστελεχωμένης υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και τεχνικά μέσα.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν δόθηκε ουσιαστικά πειστική εξήγηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για αρκετά ζητήματα όπως π.χ. γιατί δεν αξιοποιούνται ή δεν επισκευάζονται (αν χρειάζεται) τα 3 καινούρια καδοπλυντήρια που διαθέτει ο δήμος. Η απάντηση ήρθε τώρα και στην πράξη: Για να κάνει τη δουλειά ο ιδιώτης εργολάβος με 2 καδοπλυντήρια (!)».

Θέτει το πραγματικό δίλημμα «`Η με το συμφέρον των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της πόλης που είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου όπως της καθαριότητας με προσωπικό και μέσα ή με τα κέρδη των εργολάβων και αμφιβόλου ποιότητας παροχή πανάκριβων υπηρεσιών».

Και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας και να διατεθούν τα χρήματα στην ενίσχυσή του με νέες προσλήψεις προσωπικού και αγορά σύγχρονων και ασφαλών μηχανημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ