Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο αειθαλής δάσκαλος Εμμ. Κριαράς

Ο κορυφαίος και αειθαλής δημοτικιστής δάσκαλος Εμμανουήλ Κριαράς δρέπει, πλέον, τον σπουδαιότερο «καρπό» των διδασκαλικών μόχθων του. Την αγάπη και τιμές όχι μόνον από μέρους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και φορέων του λαού. Μετά την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Εμμανουήλ Κριαράς ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Χανίων και Ακρωτηρίου Κρήτης (το Μάρτη) και τον Απρίλη επίτιμος δημότης Μήλου.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις στη Μήλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Μήλος» (11/3), περιλάμβαναν εντοίχιση πινακίδας στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στη Μήλο, στην οποία αναγράφεται: «Στο σπίτι αυτό από το 1908 έως το 1914 έζησε ο μεγάλος δάσκαλος Μανώλης Κριαράς». Επίσης το 4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μήλου διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Μήλου. Ομιλίες μεταξύ άλλων έκαναν οι καθηγητές: του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μηνάς («Ο Εμμανουήλ Κριαράς ως άνθρωπος, δάσκαλος και επιστήμονας»), του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Χάρης Μπαμπούνης («Ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Μήλος»), του ΑΠΘ Κομνηνή Πηδώνια («Εμμανουήλ Κριαράς, ο λεξικογράφος και δάσκαλος») και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπελιβανάκης («Η ιστορία του κτηρίου Κοπακάκη»). Να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο, ο Εμμ. Κριαράς θα αναγορευτεί και επίτιμος δημότης Ιεράπετρας Κρήτης.

Παρότι ο Εμμ. Κριαράς πορεύεται ήδη στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, παραμένει ακάματος και άγρυπνος «φρουρός» της γλώσσας του λαού και του τόπου μας και μάλιστα σε ταπεινά «μετερίζια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «αγρύπνιας» του είναι τα σπουδαία - ιδιαίτερα διδακτικά και για τους δημοσιογραφούντες - δισέλιδα άρθρα του στην εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου «Η Φωνή των Βολιμιατών» (φύλλο 40, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2001 και φύλλο 41, Γενάρης - Φλεβάρης 2002). Το πρώτο άρθρο του Εμμ. Κριαρά με τίτλο «Αρχαϊσμοί- εκδημοτικισμοί- νεολογισμοί- τεχνικοί όροι», όπως και το δεύτερο με τίτλο «Συντακτικά - τυπολογικά», με απλή και ξάστερη γλώσσα, με εκλαϊκευτικό τρόπο και πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάζουν τις παραμορφώσεις της γλώσσας μας από «το προπατορικό αμάρτημα», την τάση προς τον αρχαϊσμό ή τον καθαρευουσιανισμό ή και προς τα δύο μαζί και ανακατεμένα με τη σημερινή καθομιλουμένη δημοτική και συνήθως από τους αγνοούντες και την αρχαϊκή και την καθαρευουσιάνικη γλώσσα.

Αποτέλεσμα αυτών των τάσεων είναι ένας γλωσσικός τραγέλαφος, ο οποίος κάνει πολύ πιο ευάλωτη τη γλώσσα μας απέναντι στον γλωσσικό «εισβολέα», τη μια και μόνη «παγκοσμιοποιημένη» γλώσσα, την αγγλική, η οποία - σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα γλωσσολόγων - «δολοφονεί» καθημερινά κάμποσες γλώσσες του κόσμου (και τον κύριο εθνικό κορμό και τις διαλέκτους τους).

Θα τελειώσουμε αυτό το σημείωμα με μια πρόταση - ευχή: Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (λ.χ. το υπουργείο Παιδείας) να αναλάβουν την έκδοση και δωρεάν διανομή, ανά την Ελλάδα, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ποικίλους μαζικούς φορείς, μιας συλλογής σχετικών μελετημάτων και άρθρων του Εμμανουήλ Κριαρά, με σκοπό την προληπτική προστασία της γλώσσας μας από τις εγχώριες και ξενικές παραμορφώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ