Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δυσφημείται και απαξιώνεται η «Ολυμπιακή»

Τα προβλήματα που προκαλεί στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» η απόφαση της Διοίκησης, να διακόψει από τις 26 Μαρτίου το δρομολόγιο Αθήνα - Μελβούρνη επισημαίνει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος. Την ίδια ώρα ο Βρετανός μάνατζερ δήλωνε με κυνικότητα ότι μπορεί η «Ολυμπιακή» να είναι ελληνική εταιρία, αλλά αυτός δεν είναι Ελληνας για να παίρνει αποφάσεις με το συναίσθημα...

Στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι η «Ολυμπιακή Αεροπορία» συνεχίζει την περικοπή δρομολογίων, ενώ για τη διακοπή του δρομολογίου της Μελβούρνης, υπογραμμίζει ότι αποτελεί την πόλη, με τη μεγαλύτερη παρουσία ομογενών στον κόσμο. Η Διοίκηση της εταιρίας - υπογραμμίζει ο Μ. Κωστόπουλος - επικαλείται οικονομικά στοιχεία, στην κατεύθυνση απλά και μόνο της σημερινής κερδοφορίας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ομογενών καθώς και των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα. Επιπλέον, στο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων, οι πρωινές πτήσεις από περιφέρεια προς Αθήνα δεν έχουν ανταπόκριση με τα αντίστοιχα δρομολόγια του εξωτερικού δικτύου.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη, ο ερωτών βουλευτής του ζητάει ν' απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Δεν εκμηδενίζεται ο όποιος εθνικός ρόλος της «Ολυμπιακής», στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση;
  • Η δυσφήμηση και η απαξίωση της «Ολυμπιακής», ειδικά στους απόδημους που κάνουν χρήση του δικτύου της, δε σχετίζεται με την κερδοφορία της;
  • Επωφελούνται ή όχι, απ' την περικοπή αυτή, άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στον ίδιο Ομιλο με την «Μπρίτις Αιργουέις», καθώς και ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες που ετοιμάζονται να δρομολογήσουν αεροπλάνα προς Μελβούρνη;
Ωμές ομολογίες Ρ. Λιντς

Στη διάρκεια χτεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο μάνατζερ της «Ολυμπιακής» και στέλεχος της βρετανικής «Μπρίτις Αιργουέις Ρ. Λιντς δήλωσε προκλητικά: Η «Ολυμπιακή Αεροπορία» είναι ελληνική εταιρία, αλλά εγώ δεν είμαι Ελληνας. Ηρθα να πάρω αποφάσεις με εμπορικά κριτήρια και όχι με το συναίσθημα, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες εντολές έχει από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, παρουσίασε εαυτόν σα «γιατρό» που καλείται να «σώσει ασθενή που ψυχορραγεί», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για... κακοδιαχείριση επί δεκαετίες, για... απίστευτες ανοησίες, παρεμβολές, κακές αποφάσεις και εγωισμό. Ολα αυτά, βέβαια, για να καταλήξει στο ψευτοδίλημμα ότι ή γίνονται όσα ο ίδιος προγραμματίζει ή η ΟΑ βάζει «λουκέτο».

Ο Ρ. Λιντς, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης, επιχείρησε χτες να «καλμάρει» τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε τόσο στην ομογένεια της Αυστραλίας, όσο και στους εργαζόμενους η απόφαση για κατάργηση της πτήσης προς Μελβούρνη. Είπε ότι «επιθυμεί να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης για τις ανησυχίες τους» και να επανεξετάσει τις επιλογές που έχει, εφόσον πειστεί ότι οι πτήσεις για τη Μελβούρνη θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την εταιρία απ' ό,τι οι πτήσεις για το Σίδνεϊ. Ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός ότι σε καμιά περίπτωση δε θα λειτουργήσει η γραμμή της Αυστραλίας και προς Σίδνεϊ και προς Μελβούρνη. Θα επιλεγεί η μία από τις δύο και η απόφαση θα ληφθεί πριν από τις 27 Μάρτη που αρχίζει το θερινό πρόγραμμα πτήσεων. Ο Ρ.Λιντς πρόβαλε το εκβιαστικό δίλημμα σε όσους αντιδρούν να αποφασίσουν αν θα «κοπεί» η πτήση προς Μελβούρνη ή προς Σίδνεϊ και κάλεσε τους ομογενείς να αποδείξουν ότι μπορούν να περιοριστεί η ζημιά της γραμμής της Αυστραλίας, που φτάνει τα 7,7 δισ. δραχμές. Κατά τους ισχυρισμούς του Σκοτσέζου «μάνατζερ» της ΟΑ, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει επειδή θεωρεί την απόφαση για τη διακοπή της πτήσης καθαρά εμπορική και όχι πολιτική, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε ρητή εντολή να «καλμάρει» τις αντιδράσεις ενόψει εκλογών, αλλά και να αναγγείλει την πρόσληψη 1060 μόνιμων υπαλλήλων μέσα στο 2000 και άλλων 500 τα επόμενα τρία χρόνια.

Πάντως, για τα οικονομικά της ΟΑ, ο Σκοτσέζος ανέφερε ότι το 1999 έκλεισε με λειτουργικές απώλειες 20 δισ.δραχμές, ενώ προέβλεψε το ίδιο αποτέλεσμα και για φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ