Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα σωματείων και φορέων

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής ολοκληρώνει σήμερα την πρώτη φάση της συγκέντρωσης υλικού πρώτης ανάγκης

Ολοκληρωτική καταστροφή για το βιος πολλών ανθρώπων στην Ανατ. Αττική

RIZOSPASTIS

Ολοκληρωτική καταστροφή για το βιος πολλών ανθρώπων στην Ανατ. Αττική
Συνεχίζονται οι δράσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά την πυρκαγιά από σωματεία και μαζικούς φορείς για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Βορειοανατολικής Αττικής.

Με ανακοινώσεις τους καλούν σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να διατεθούν σε όσους τα χρειάζονται. Συγκεκριμένα, σε αυτήν τη φάση συγκεντρώνουν: Νερά, γάζες, φυσιολογικούς όρους, κολλύρια για τα μάτια, μπενταντίν, πούλβο, αλοιφές εγκαυμάτων, μάσκες μιας χρήσης (μικροσωματιδίων, τύπου FFP).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που πρωτοστατεί στην οργάνωση αλληλεγγύης, συνεχίζει μέχρι και σήμερα Παρασκευή να συγκεντρώνει τα παραπάνω υλικά στα γραφεία του στο Λαύριο (9 π.μ. έως 2 μ.μ.). Η ανταπόκριση στο κάλεσμά του είναι πολύ μεγάλη και άμεση.

Ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν αναλάβει σωματεία και φορείς της Φυλής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπως και οι δήμοι Καισαριανής και Πετρούπολης.

Τέλος, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ συγκέντρωσε το ποσό των 500 ευρώ για οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους, ενώ στη συγκέντρωση βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης συμμετείχε την Τετάρτη και το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», παράλληλα με την προγραμματισμένη προβολή ταινίας στα γραφεία του στη Νάουσα.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της σε όλες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους «που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εμπρηστική πολιτική του κράτους, που κατέκαψε τα σπίτια και τις περιουσίες τους και δημιούργησε ένα περιβάλλον απειλητικό για την υγεία και τη ζωή τους» εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την καταστροφική φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική.

Καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να οργανώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους με κάθε μέσο. Παράλληλα εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της αδικοχαμένης εργαζόμενης, που έχασε τη ζωή της μέσα στην επιχείρηση που δούλευε όταν αυτή παραδόθηκε στις φλόγες.

Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι η πυρκαγιά που έφτασε μέσα στον οικιστικό ιστό, έκαψε σχολείο στην Πεντέλη, σπίτια και υποδομές στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι και στην Πεντέλη, και οδήγησε στον τραγικό θάνατο μιας εργαζόμενης, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να επικαλείται τα ακραία καιρικά φαινόμενα για να δικαιολογήσει τις ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και στη λαϊκή περιουσία. Αιτία δεν είναι καταστάσεις προβλέψιμες όπως η ξηρασία και οι άνεμοι, αλλά η παντελής έλλειψη σχεδίου και στελέχωσης των υπηρεσιών πυροπροστασίας», υπογραμμίζει.

«Δεν ανεχόμαστε: Να λείπουν 4.000 πυροσβέστες, 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες. Να είναι άδειες οι δεξαμενές νερού και τα αντλιοστάσια, να μην έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες. Δεν μπορεί να μας παραπλανήσει η κυβέρνηση με τα μηνύματα του 112 και με το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης".

Είναι σοβαρές οι ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, χαρακτηρίζουν "μη επιλέξιμες δαπάνες" τα αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά και τα αντισεισμικά έργα γι' αυτό προτιμούν να δίνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των ζημιών», σημειώνει.

«Η φωτιά που ακόμα καπνίζει στη Βορειοανατολική Αττική χτυπάει συναγερμό!», τονίζει η Ομοσπονδία. «Η πολιτική του κράτους - εμπρηστή και των κυβερνήσεών του, που αντιμετωπίζει ως "κόστος" την ολοκληρωμένη πρόληψη από τις πυρκαγιές, αλλά και την οργάνωση της πυρόσβεσης με όλα τα σύγχρονα και αναγκαία μέσα, γίνεται επικίνδυνα απειλητική για τη ζωή και το βιος του λαού.

Δεν δεχόμαστε την πολιτική που είναι επιλεκτικά ανίκανη να προστατέψει εμάς και τις οικογένειές μας αλλά ικανότατη όταν πρόκειται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τους σχεδιασμούς των Ευρωατλαντικών "συμμάχων".

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν υποβαθμίσει τους τομείς της αντιπυρικής προστασίας και έχουν μετατρέψει τη γη και τα δάση σε εμπόρευμα και να απαιτήσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων», καταλήγει.

Μήνυμα της ΠΣΟ στο ΠΑΜΕ

Τη συμπαράσταση των ταξικών οργανώσεων που συνδέονται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ) στην Ευρώπη για τις πυρκαγιές εκφράζει, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, ο επικεφαλής του, Pierlpaolo Leonardi, με μήνυμά του προς το ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει, η τραγωδία «είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης της γης, της πολιτικής της ληστείας και της περιφρόνησης για το τι παράγει το χέρι του ανθρώπου για τη φύση, όταν ο μόνος στόχος είναι η ληστεία των πόρων, μέσω της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.

Είμαστε κοντά στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, στους εθελοντές που εργάζονται για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί και σε αυτούς που, όπως το ΠΑΜΕ, θα μπορέσουν να καταγγείλουν και με αυτήν την ευκαιρία τις ευθύνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ