Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μετά τη φωτιά, «να σ' αλείψω λάδι»...

Ντράπηκε και η ντροπή με την προκλητική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, στον απόηχο της μεγάλης φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική, για να δώσει ...οδηγίες (!) σε όποιον βρεθεί αντιμέτωπος με πυρκαγιά, θεωρώντας προφανώς «αυτονόητο» ότι αυτό θα επαναληφθεί και μάλιστα σύντομα, αφού το καλοκαίρι έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Οσο κι αν ψάξει κανείς, στην εγκύκλιο δεν πρόκειται να βρει ούτε μια αναφορά στον ρόλο και στην ευθύνη του κράτους σε περίπτωση πυρκαγιάς!

Το υπουργείο ενημερώνει λοιπόν τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν «κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς»: «Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών, παραμονή σε κλειστούς χώρους, εξασφάλιση θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κατοικιών, παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους, περιορισμός μετακινήσεων, μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό, διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση, συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας». Δηλαδή, μην τύχει και καείς! Κι αν σου συμβεί, μην περιμένεις βοήθεια από το κράτος, αλλά βόλεψέ τα όπως μπορείς, με το ...εγχειρίδιο του υπουργείου!

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», είναι και τα μέτρα που προτείνονται «για την φάση αποκατάστασης των ζημιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς», όπως: Μέτρα για την προστασία της ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, σε περίπτωση βλαβών των συστημάτων ύδρευσης, συστάσεις για την προστασία της υγείας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, συστάσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας τροφίμων, συστάσεις για τη διαχείριση του αμιάντου και λοιπών επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών.

Καμία ευθύνη του κράτους, καμία μέριμνα για τη ζωή του λαού, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά, η οποία μετακυλίεται αποκλειστικά στις πλάτες των αβοήθητων οικογενειών! Χαρακτηριστικές είναι οι οδηγίες και προς όσους επιστρέψουν στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες, τους οποίους το υπουργείο προτρέπει «να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, στις ημέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αντιδράσεις των παιδιών»!

Για όσους πάλι ξαναμπούν στα πυρόπληκτα σπίτια τους καλούνται να είναι... «καλά προετοιμασμένοι», να μείνουν συντονισμένοι στον τοπικό τους ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, να συγκεντρώσουν αντικείμενα όπως φακό, που λειτουργεί με μπαταρίες (όχι εύφλεκτο), κυτίο πρώτων βοηθειών (για περίπτωση τραυματισμού), πόσιμο νερό, εργαλεία, κράνος και γάντια, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση των ζημιών. Ακόμη και για την περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης, οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πρέπει να καλέσουν υδραυλικό και να απολυμάνουν οι ίδιοι τα σπίτια τους εάν έχουν πλημμυρίσει, κάθε 4 μέρες!

Κατάπτυστη η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας... Κι αν αντικαταστήσεις τις λέξεις «φυσική καταστροφή» με την «επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους να προστατέψει τον λαό και τα «μέτρα προστασίας» με την «ατομική ευθύνη», τότε έχεις την πλήρη εικόνα της εμπρηστικής πολιτικής που «έκαψε» τον λαό της Βορειοανατολικής Αττικής και τώρα ...αλείφει λάδι, με συστάσεις για τη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ