Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
«Πράσινο φως» για να μην καταβάλλονται εισφορές

Μάθημα για το πώς δε θα πληρώνουν οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δίνει η κυβέρνηση μέσα από έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλισης - Εσόδων του ΙΚΑ και με αφορμή την περίπτωση των εργαζομένων του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συνιστά «ανωτέρα βία» η ανακαίνιση του ξενοδοχείου και παρότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολυθεί συνιστά στον εργοδότη να μην καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ!

Οι εργαζόμενοι ήταν σε τρίμηνη διαθεσιμότητα (έληξε στις 31 Μάρτη) και μετά από αυτήν πρέπει να πληρώνονται κανονικά το μισθό τους και να είναι ασφαλισμένοι. Η πληρωμή του μισθού έγινε κανονικά για τον Απρίλη, αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ο εργοδότης έκανε χρήση μιας εξωφρενικής γνωμάτευσης του ΙΚΑ που εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν, λόγω ανωτέρας βίας, σαν τέτοια θεωρεί την ανακαίνιση για το 2004 και ως εκ τούτου, αναφέρει το ΙΚΑ, δεν μπορούν να ασφαλιστούν ούτε καν στην περίπτωση που «αυτοπροαιρείται» ο εργοδότης να καταβάλλει τους μισθούς. Και για να μη μένουν περιθώρια αμφιβολιών το ΙΚΑ παραπέμπει και στο άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι σε λόγους ανωτέρας βίας δεν υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλει τις αποδοχές. Καθώς όμως είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια να χαρακτηριστεί ανωτέρα βία η ανακαίνιση το ΙΚΑ σημειώνει πως βέβαια αυτός ο χαρακτηρισμός κρίνεται κατά περίπτωση στα δικαστήρια. Αφού, λοιπόν, τέτοια δίκη δεν έχει γίνει και άρα δεν έχει χαρακτηριστεί η ανακαίνιση του ξενοδοχείου "ανωτέρα βία" προκύπτει σοβαρό ζήτημα τόσο με το γεγονός ότι η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και με τη σπουδή του ΙΚΑ να υποδείξει σ' αυτήν το «δικαίωμά» της να μη πληρώσει.

Γίνεται καθαρό πως η όλη μεθόδευση αφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να μειώσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Ταυτόχρονα, συμβάλλει παραπέρα στην εισφοροδιαφυγή και «επισημοποιεί» την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις με διάφορα δικαιολογητικά να μην ασφαλίζουν εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ