Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέπεμψε τον πρωθυπουργό

Εντείνεται η πολιτική αστάθεια στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή

Συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και η πολιτική αστάθεια στην Ταϊλάνδη, που πυροδοτούνται και από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέπεμψε προχτές τον πρωθυπουργό, Σρέτα Ταβίσιν, επειδή διόρισε στο υπουργικό συμβούλιο έναν πρώην δικηγόρο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω πολιτικής αναταραχής και ανάταξης της κυβερνώσας συμμαχίας.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων Σρέτα Ταβίσιν γίνεται ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβίασε το Σύνταγμα με τον διορισμό ενός υπουργού που «δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές».

Η απομάκρυνση του Σρέτα Ταβίσιν έπειτα από λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία σημαίνει ότι η Βουλή πρέπει να συγκληθεί για να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, με την προοπτική περαιτέρω αβεβαιότητας σε μια χώρα όπου εδώ και δύο δεκαετίες στο πολιτικό σκηνικό επικρατούν πραξικοπήματα και δικαστικές αποφάσεις που έχουν προκαλέσει την πτώση διαφόρων κυβερνήσεων και την απαγόρευση κομμάτων.

Το ίδιο δικαστήριο διέταξε την περασμένη βδομάδα τη διάλυση του πολύ δημοφιλούς αντιπολιτευόμενου κόμματος «Προχωρούμε Μπροστά» (Move Forward Party - MFP) κρίνοντας ότι η εκστρατεία του για την αλλαγή ενός νόμου σχετικά με την προσβολή του στέμματος υπονομεύει το καθεστώς της χώρας, αυτό της συνταγματικής μοναρχίας. Το MFP ανασυντάχθηκε αποκτώντας νέο όνομα («Κόμμα του Λαού») και νέο αρχηγό.

Το κόμμα του Σρέτα Ταβίσιν, το Pheu Thai Party, και οι προκάτοχοί του έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναταραχή στην Ταϊλάνδη, καθώς δύο από τις κυβερνήσεις του έχουν παυθεί από πραξικοπήματα σε μια μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδρυτών του κόμματος, της οικογένειας επιχειρηματιών Σιναουάτρα και των αντιπάλων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ