Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Παραμένουν μια γροθιά και ετοιμάζουν νέα κάθοδο στην Αθήνα

Καμπανάκι κινδύνου από το Σωματείο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των οικισμών

Από πρόσφατη Γενική Συνέλευση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ
Από πρόσφατη Γενική Συνέλευση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ
Με το κεφάλι ψηλά, με ενότητα και συσπείρωση στο Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση των οικογενειών τους, απέναντι στις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης που έκλεισαν μιας στρατηγικής σημασίας βιομηχανία, διέλυσαν τις ζωές εκατοντάδων εργαζομένων και ερημώνουν ολόκληρες περιοχές.

Στέλνοντας καθημερινά μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν από την απληρωσιά και τα εκβιαστικά διλήμματα, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους στο εργοστάσιο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.

Εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά το «παρών» στα γραφεία του Σωματείου, όπου ενημερώνονται για τις εξελίξεις, επιλύουν ζητήματα και οργανώνουν από κοινού τις ενέργειές τους, συζητούν με τους συναδέλφους τους και παράλληλα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Τις επόμενες μέρες το Σωματείο σχεδιάζει ανοιχτές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα στέκια αγώνα και αλληλεγγύης στα ΛΑΡΚΟχώρια γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, προετοιμάζοντας νέα κάθοδο και συλλαλητήριο στην Αθήνα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους 40 μέρες μετά την προκλητική και εκδικητική απόλυσή τους παραμένουν χωρίς εισόδημα, καθώς κυβέρνηση και ειδική διαχείριση δεν έχουν καταβάλει ούτε την εξόφληση της μισθοδοσίας τους.

Την ίδια στιγμή παραμένουν άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα προγράμματα ανεργίας, καθώς μια σειρά «κόφτες» πετούν εκτός μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ενώ παράλληλα το μπάχαλο που διαμόρφωσε η βίαιη απόλυση των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να προμηθευτούν απαραίτητα έγγραφα.

Καθημερινά στα γραφεία του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παρέχεται υποστήριξη στους εργαζόμενους σχετικά με τα έγγραφα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν για την ένταξή τους στα προγράμματα ανεργίας, ενώ κάθε ενέργεια γίνεται συλλογικά. Ακόμα και η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στα γραφεία της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) στη Λαμία γίνεται με ομαδική μετακίνηση και υποβολή.

Μαζί με την απληρωσιά, την αγωνία της επιβίωσης και την αβεβαιότητα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο εκδήλωσης βιομηχανικού ατυχήματος από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο εργοστάσιο και στις εγκαταστάσεις.

Το Σωματείο της Λάρυμνας καταγγέλλει την «απαράδεκτη, παράνομη και έξω από κάθε λογική» στάση της ειδικής διαχείρισης να μην επιτρέψει σε αντιπροσωπεία του Σωματείου και κλιμάκιο τεχνικών συμβούλων την είσοδο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί. Για άλλη μια φορά χτυπά καμπανάκι κινδύνου και απαιτεί την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των οικισμών.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και την ειδική διαχείριση, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και τα σχέδια της κυβέρνησης, μετά τη ματαίωση των διαγωνισμών εκποίησης. Εξέλιξη που όχι μόνο έρχεται να δικαιώσει τον αγώνα και τις θέσεις των εργαζομένων και των Σωματείων τους, αλλά και να αναδείξει ότι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους.

Απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις τα Σωματεία, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σχεδιάζουν την κλιμάκωση του αγώνα σ' αυτήν την καινούργια φάση με νέα κάθοδο στην Αθήνα μέχρι τέλη Αυγούστου, ενώ συνεχίζουν και προσφυγές με νέα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ