Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ζελένσκι ζητάει να επιτραπούν χτυπήματα με «δυτικά» όπλα «βαθιά στη Ρωσία»

Χαρακτηρίζει «μπλόφα» τις «κόκκινες γραμμές» και τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας

Russian Defense Ministry Press

Να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει βαθιά τα εδάφη της Ρωσίας με τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί, κάλεσε τους «Δυτικούς» «συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας «μπλόφα» τις απειλές της Μόσχας για σαρωτική απάντηση, ακόμη και με πυρηνικά.

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» που μπορεί να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση στην Ευρώπη και μάλιστα με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εξάλλου, τα «μέτωπα» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας εκτείνονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο παρά μόνο με την απόφαση που περιμένουμε από τους εταίρους μας για τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του ενώπιον Ουκρανών διπλωματών.

Αναφέρθηκε σε «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ που έχουν προμηθεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά απαγορεύουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία από φόβο μήπως περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.

«Η αφελής, απατηλή έννοια των αποκαλούμενων κόκκινων γραμμών της Ρωσίας, η οποία κυριάρχησε στην αποτίμηση του πολέμου από μερικούς εταίρους, έχει καταρρεύσει αυτές τις μέρες κάπου κοντά στη Σούντζα», τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στη ρωσική συνοριακή πόλη της περιφέρειας Κουρσκ, που είναι ο τελευταίος ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Τόνισε ότι η Ουκρανία, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από τις «δυτικές» κυβερνήσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα «δυτικά» όπλα για να χτυπήσει ορισμένους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους. Προέτρεψε τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να είναι πιο τολμηροί, καθώς χρειάζονται «γενναίες αποφάσεις» και «θάρρος» στη στήριξη της Ουκρανίας για να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν έδαφος άνω των 1.250 τ.χλμ. και 92 τοποθεσίες στο Κουρσκ, από τις 6 Αυγούστου που ξεκίνησε η εισβολή. Στον ποταμό Σέιμ, οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει τρεις γέφυρες, αποκόπτοντας τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Μάλιστα, χτες, διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων άφησε αιχμές ότι μπορεί να υπάρχουν ενεργοί στρατιωτικοί από χώρες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν ως μισθοφόροι στην περιοχή του Κουρσκ. «Υποθέτω ότι υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ αυτών των ξένων μισθοφόρων, που είναι στον στρατό του μπλοκ του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε.

Παγίδα;

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται μεγάλη πίεση στο δικό τους έδαφος και παραδέχονται ότι η ρωσική επίθεση στα ανατολικά συνεχίζεται αμείωτη, παρά την επιχείρηση στο Κουρσκ. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε από προχτές 145 ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου. Εκανε λόγο ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν 21 φορές στην περιοχή της Τόρετσκ και για 63 εμπλοκές γύρω από την Πόκροβσκ, σημαντικό κόμβο από πλευράς επιμελητείας, στο Ντονέτσκ.

Ορισμένοι «Δυτικοί» αναλυτές αναρωτιούνται για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, από τη στιγμή που το Κίεβο δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τα εδάφη που καταλαμβάνει στρατιωτικά και ενώ εξελίσσεται η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Η Ουκρανία, μεταφέροντας τους «λιγοστούς πόρους» της στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ, βοήθησε τις ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν στο Ντονμπάς, υποστήριξαν οι «Financial Times» (FT) επικαλούμενοι ανώνυμο διοικητή της ουκρανικής ταξιαρχίας πυροβολικού. Αναδεικνύεται έτσι διχογνωμία μέσα στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στρατεύματα επέστρεψαν στη ριπή οβίδων» «επειδή τα πυρομαχικά είχαν ανακατανεμηθεί για την εισβολή στο Κουρσκ». Το Κίεβο έχει επίσης μετακινήσει εκεί «πάνω από 10.000 στρατιώτες, πολλοί από τις επίλεκτες αερομεταφερόμενες δυνάμεις του και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες», από το Ντονέτσκ και το Χάρκοβο, «όπου εξελίσσονται οι πιο σκληρές μάχες».

Η ρωσική προέλαση συνεχίζεται, η Μόσχα «έρχεται πιο κοντά στον στόχο της για πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ», συμπλήρωσε.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «Zargrad», που συνδέεται με το Κρεμλίνο, σχολίασε ότι η ουκρανική δύναμη κρούσης «έπεσε σε μια παγίδα» και θα υποστεί μεγάλες απώλειες.

Το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» θέτει επίσης το ερώτημα, αν όντως η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ήταν μια «παγίδα» για τον Ζελένσκι και αν ο Πούτιν μπορεί να ωφεληθεί μακροπρόθεσμα.

«Αντί να βρίσκονται στην περιοχή του Ντονμπάς προσπαθώντας να ενισχύσουν την υπάρχουσα γραμμή άμυνας, οι καλύτερες μονάδες του Κιέβου βρίσκονται τώρα σε ένα μέρος που μπορεί να είναι ευάλωτο σε μια αποτελεσματική αντεπίθεση της Μόσχας», εκτιμά ο Μάικλ Α. Γουίτ, καθηγητής διεθνών επιχειρήσεων και στρατηγικής στο King's Business School, στο Λονδίνο.

«Η κατάληψη μερικών δεκάδων ρωσικών συνοριακών χωριών, με αντάλλαγμα την απώλεια πολλών ζωών και στρατιωτικού υλικού, δεν θα βοηθήσει», είπε στο «Newsweek» ο ειδικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από την εταιρεία ανάλυσης πληροφοριών «Black Bird Group», με έδρα τη Φινλανδία. «Γενικά, ο πόλεμος δεν θα λυθεί στο Κουρσκ, οι πιο στρατηγικά σημαντικές περιοχές εξακολουθούν να είναι η ανατολική και η νότια Ουκρανία».

«Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με βάση την πολιτική αμηχανία που προκαλείται στον αντίπαλο», προσθέτει ειδικός της «δεξαμενής σκέψης» IDEAS.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί στο εσωτερικό το αφήγημα ότι ξεκίνησε τον πόλεμο «επειδή η Ρωσία απειλείται από τη Δύση» με προμετωπίδα την Ουκρανία. Ενισχύεται το επιχείρημα της ρωσικής ηγεσίας ότι «τα σύνορα με την Ουκρανία είναι τόσο ευαίσθητα και ευάλωτα, και γι' αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να είναι μέρος του ΝΑΤΟ».

«Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής επέκτασης, να χαθούν πολύτιμες ουκρανικές δυνάμεις και πόροι, και ο Πούτιν να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση», επισημαίνει στο «Newsweek».

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές κοντά στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το «Newsweek» γράφει ότι «μια νέα επιστράτευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους».

Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και αν δεν πάρει πίσω όλα τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ισχυρίστηκε προχτές ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ.

«Δεν νομίζω ότι η πλήρης αποκατάσταση του ελέγχου ολόκληρης της επικράτειας αποτελεί προϋπόθεση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει μια οριοθέτηση, ακόμη και ένα διοικητικό σύνορο, τότε μπορούμε να το θεωρήσουμε προσωρινό και να δεχτούμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ στο έδαφος που θα ελέγχει εκείνη τη στιγμή».

Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ ανέφερε τη Δυτική Γερμανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1955, ως «αντίστοιχο παράδειγμα».

«Ετσι, νομίζω ότι υπάρχει τόσο τεχνικά όσο και νομικά λύση για να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να έρθει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επέμεινε.

Στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι πάντως δηλώνει ότι η επίθεση στο Κουρσκ εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και ότι στόχος είναι να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μετά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, υπενθύμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. «Μετά τις επιθέσεις, ακόμη και εισβολή (χερσαίων δυνάμεων), στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες», επανέλαβε ο Λαβρόφ.

Είπε επίσης ότι ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα μια αποτίμηση της κατάστασης. Οι αναφορές για δήθεν επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση του Κατάρ ή της Τουρκίας, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από φήμες, ξεκαθάρισε.

Τον Ιούνη ο Πούτιν είχε θέσει ξανά στο τραπέζι την πρόταση της Ρωσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων οι όροι της Μόσχας περιλαμβάνουν η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) που έχει καταλάβει η Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.

Στη Μόσχα ο Κινέζος πρωθυπουργός

Παράλληλα, η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με κράτη της Ασίας και της Κεντρικής Ασίας, με τον Πούτιν να πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν Κυριακή και Δευτέρα.

Χτες, ξεκίνησε η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Τσιανγκ, στη Μόσχα, όπου θα είχε επαφές με τον εκεί ομόλογό του, Μ. Μισούστιν, αλλά και τον Πούτιν. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 75ης επετείου σύναψης διμερών διπλωματικών σχέσεων και θα διαρκέσει ως αύριο, Πέμπτη. Στη συνέχεια ο Λι θα επισκεφτεί τη Λευκορωσία.

Αναμένεται ότι οι πλευρές θα συζητήσουν τις «προοπτικές ανάπτυξης της συνολικής εταιρικής σχέσης» και επέκτασης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της Ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και να υπογραφούν διακυβερνητικά έγγραφα.

Οπως σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, «υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των δύο Προέδρων, οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας ξεπέρασαν τις εξωτερικές διαταραχές και διατήρησαν υγιή και σταθερή ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ