Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Κόβουν και ράβουν στα μέτρα του Ισραήλ το σχέδιο συμφωνίας

Πρωταγωνιστές οι Αμερικανοί στους εκβιασμούς και τις απειλές προς τους Παλαιστίνιους | Προειδοποιεί για ανάφλεξη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το διπλωματικό «πόκερ» - όπου πρωταγωνιστούν ΗΠΑ και Ισραήλ - γύρω από το «επικαιροποιημένο» σχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασαν οι Αμερικανοί στο Κάιρο, ενσωματώνοντας και τις πιο πρόσφατες αξιώσεις των συμμάχων τους και εκβιάζοντας τους Παλαιστίνιους να το αποδεχτούν.

Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - μιλώντας στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο - και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που μετέβη χτες στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, παρουσίασαν το Ισραήλ σαν «έτοιμο για συμφωνία». Από την πλευρά της, η Χαμάς καταγγέλλει ότι αυτό που οι ΗΠΑ ονομάζουν «γεφυροποιό πρόταση» δεν είναι ούτε αυτό που συμφώνησαν, ούτε αυτό που τους παρουσίασαν αρχικά...

Σε χτεσινή της νέα ανακοίνωση η Χαμάς αντικρούει τα όσα της προσάπτει ο Μπάιντεν, ότι δηλαδή οπισθοχωρεί από προηγούμενη «δέσμευση» για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Κατηγορεί δε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του δίνει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Ισραήλ «να συνεχίσει τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων κατά ανυπεράσπιστων αμάχων» στη Γάζα.

Στο επίκεντρο ο «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»

Επίσης χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου φανέρωσε το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και των προτάσεων που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ. Σε συνάντηση με συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων στην Ιερουσαλήμ, είπε επί λέξει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει συμφωνία, αλλά, εάν υπάρξει, αυτή θα είναι μία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ».

Τμήμα του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης για την εκεχειρία στη Γάζα

AP2007

Τμήμα του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης για την εκεχειρία στη Γάζα
Στην ίδια συνάντηση - σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «Walla» - ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε και ένα άλλο φλέγον ζήτημα που αφορά τη συμφωνία για εκεχειρία: Τι θα γίνει με τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει από τις 6 Μάη.

Οπως είπε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή «σε καμία περίπτωση», παρά την «τεράστια πίεση». Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε το βάσιμο των κατηγοριών που απευθύνονται από διάφορες πλευρές σε Ισραήλ και ΗΠΑ, ότι συνεχίζουν τις αδιέξοδες «συνομιλίες» για εκεχειρία με «σημαδεμένα χαρτιά», απλά για να παρατείνουν τον πόλεμο.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «i24NEWS» κατηγόρησε τη Χαμάς ότι επιχειρεί να αποτρέψει «κάθε απόπειρα» εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη, είπε πως πρόκειται «για πρωτοφανή καταστροφή από την ίδρυση του Ισραήλ». Εξήρε - παρά την κριτική του - την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συνέχιση των «επιθετικών προσπαθειών στη Γάζα, ενώ διατηρεί επιθετική άμυνα σε άλλα μέτωπα», και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, απαιτεί «αποτρεπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ».

Σε ό,τι αφορά τους ομήρους, είπε πως θα πρέπει «να διατηρηθεί η πίεση στη Χαμάς για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους» και πως το γεγονός ότι ο Νετανιάχου «λέει πως αποδέχεται τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα την εφαρμόσει».

Κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης βλέπει ο Σίσι

Υποδεχόμενος χτες το πρωί στο Ελ Αλαμέιν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή «με τρόπο που θα είναι δύσκολο ακόμα και να τον φανταστούμε».

Ο Μπλίνκεν είχε ορίσει ως επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή την Ντόχα του Κατάρ, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας έχει δρομολογηθεί εκτός απροόπτου συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών Χαμάς - Ισραήλ στο Κάιρο.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν μια διεθνή παρουσία στην περιοχή, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κάιρο αν περιοριστεί σε 6 μήνες το πολύ.

Επιπλέον, χτες η λιβανέζικη εφημερίδα «Al-Akhbar» υποστήριξε σε ρεπορτάζ ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο Ισραήλ να παραμείνει στον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα βόρεια σύνορά της με τη Γάζα, όσο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την παραμονή των στρατευμάτων «δημοσίως».

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, το Κάιρο θεωρεί τη σημερινή κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα «αποτέλεσμα νομικών παραβιάσεων».

Πυριτιδαποθήκη όλη η περιοχή

Στο κάδρο αυτών των εξελίξεων και ενώ η ευρύτερη περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, παραμένουν ανεπτυγμένες απειλητικά στην περιοχή ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές (αεροπορικές και ναυτικές) δυνάμεις.

Ανάμεσά τους τα αεροπλανοφόρα «USS A. Lincoln» και «USS Th. Roosevelt», καθώς αναμένονται τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιούλη στην Τεχεράνη. Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» προειδοποίησε ότι η περίοδος αναμονής για τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ «ενδέχεται να είναι μακρά».

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η σταθερή κλιμάκωση στα πεδία των συγκρούσεων Ισραήλ - Χεζμπολάχ, μετά και την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο χωρών.

Η επιδρομή συνοδεύτηκε και από έναν ακόμα βομβαρδισμό στο Ντέιρ Κανούν, κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο μαχητή της Χεζμπολάχ ο οποίος θεωρούνταν από τους ειδικούς σε εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων.

Μερικές ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση της Χεζμπολάχ, που νωρίς χτες το πρωί χτύπησε το βόρειο Ισραήλ με τουλάχιστον 75 ρουκέτες, προκαλώντας εκτεταμένες πυρκαγιές σε περιοχές της Ανω Γαλιλαίας.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η επίθεση που έκανε το Ισραήλ σε θέσεις των Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, στις 20 Ιούλη, συνιστά μια δυσανάλογη επίθεση αδιακρίτως εναντίον αμάχων, η οποία μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Κρατείται δημοσιογράφος στο «Χίθροου»

Υπό κράτηση και ανάκριση για τουλάχιστον 24 ώρες τέθηκε στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου ο Βρετανός πολιτικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Μέντχερστ, στο πλαίσιο του νέου «αντιτρομοκρατικού» νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί ακόμα και τη διατύπωση πεποιθήσεων ή ενεργειών που «υποστηρίζουν απαγορευμένο οργανισμό».

Ο Μέντχερστ είχε εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του προς τη Χαμάς. Σε ανάρτηση που έκανε ο ίδιος αργότερα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχολίασε πως είναι «ο πρώτος δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται» στο πλαίσιο του νέου «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη, που εμποδίζει την ικανότητά μου να εργαστώ ως δημοσιογράφος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ